Shadow

   

   

   

Pályázatok  


TIOP-3.4.2-08/1-2008-0117

DAOP-4.1.3/C-2f-2010-0001

   

   

Koronavírussal kapcsolatos Hírek

Személyes ügyfélfogadást 2020. március 16. napjától

TÁJÉKOZTATÁS

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Békésszentandrási Polgármesteri Hivatalban a koronavírus járvánnyal összefüggésben járványügyi megfontolások miatt, megelőző intézkedésként a személyes ügyfélfogadást 2020. március 16. napjától visszavonásig korlátozzuk.

                                                                                                                Részletek ITT!

 

A kormány kihirdette az újabb intézkedéseket

A KORMÁNY KIHIRDETTE AZ ÚJABB RENDKÍVÜLI ÉS A CSOPORTOSULÁSOKAT KORLÁTOZÓ INTÉZKEDÉSEKET

A koronavírus-járvány közösségben terjed a leggyorsabban. Ezért komoly, a csoportosulásokat korlátozó intézkedések lépnek életbe a vendéglátóhelyekre, üzletekre, tilos a rendezvények szervezése, a mozik és más kulturális intézmények látogatása. A kormány arra kéri az időseket, hogy ne hagyják el otthonaikat. Az új intézkedéseket Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben jelentette be.

MAGYAR KÖZLÖNY 2020/0045

A részleteket tartalmazó kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben és kedden már életbe is lép.

1)      Beutazási tilalom a külföldi állampolgároknak (tehát már nem csak az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező külföldieknek).

2)      A vendéglátóhelyek nyitvatartásának korlátozása. Kizárólag reggel 6 óra és délután 3 óra között lehetnek nyitva, ezen időszakon túl csak az ott foglalkoztatottak, valamint az ételt elvitelre rendelők tartózkodhatnak ezekben a helységekben.

3)      Az üzletek nyitvatartásának korlátozása. Kizárólag reggel 6 óra és délután 3 óra között lehetnek nyitva - az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a  gyógyszertár, a  gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az  üzemanyag-töltőállomás és a  dohánybolt kivételével.

4)      A kormány arra kéri a 70. életévüket betöltötteket, hogy ne hagyják el otthonukat, és ha ezt vállalják, az önkormányzat gondoskodik az ellátásukról.

5)      Létszámtól függetlenül tilos a zárt és szabadtéri rendezvények, valamint gyűlések szervezése. Ez alól csak a vallási közösségek szertartásai, a polgári házasságkötések és a temetések jelentenek kivételt.

6)      Sportrendezvény nézők nélkül, zárt kapuk mögött tartható meg.

7)      Tilos a látogatása pl. a színházaknak, táncos és zenei rendezvényeknek, moziknak, múzeumoknak, könyvtáraknak, közművelődési intézményeknek stb. Ott kizárólag az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak.

8)      Szabálysértést követ el, aki a fenti (vendéglátóhelyekre, üzletekre, rendezvényekre, kulturális eseményekre elrendelt) látogatási tilalmakat megszegi, amely akár félmillió forintos pénzbírsággal is sújtható.

9)      A korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi és szankcionálja.

10)   A kormányhivatalok által kiállított hivatalos okmányokat kizárólag postai úton kézbesítik, személyes átvételére nem lesz lehetőség.

11)   A járvány terjedésének modellezése, elemzése céljából az innovációért és technológiáért felelős miniszter bármely rendelkezésre álló adat megismerésére, kezelésére jogosult. A az  állami, önkormányzati szervek, valamint a vállalkozások és magánszemélyek pedig kötelesek megadni a kért adatokat.

12)    Az emberi erőforrások minisztere - a  járványügyi hatóság közreműködésével - felméri és nyilvántartásba veszi azoknak a közép- és felsőfokú egészségügyi szakképzésben, továbbá főiskolai vagy egyetemi szintű egészségügyi alapképzésben, felsőoktatásban szociális alapképzésben, valamint az  egészségügyi és szociális akkreditált iskolai rendszerű szakképzésben nappali tagozaton részt vevő hallgatóknak az adatait, akik bevonhatók az egészségügyi válsághelyzeti feladatok ellátásába.

Kérem a T. Lakosokat, Üzlettulajdonosokat a fentiek és Magyar Közlönyben megjelent 46/2020.(III.16.) számú Kormányrendeletben foglaltak szerint járjanak el.

 

 

Nemzeti Agrárkamara Tájékoztatója kistermelőknek

Tisztelt Tagunk!

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében tett korlátozások, így például a piacok bezárása, illetve a HORECA szektor kiesése miatt sok kistermelő, élelmiszer-előállító piacvesztéssel szembesül. A NAK elkötelezett tagjai segítése mellett, így a piaci kereslet és kínálat összekapcsolásával, egy vállalkozói (B2B – Buisness to Buisness) platform elindításával kíván segíteni az értékesítési nehézségek leküzdésében.

A Piactér nevet viselő fejlesztés célja egy termékkörre, mennyiségre, földrajzi területre történő keresési funkcióval rendelkező online felület kialakítása a NAK weboldalán, amely lehetővé teszi az élelmiszertermelők/előállítók illetve a kereskedők/felvásárlók közötti közvetlen kapcsolatfelvételt.

Mivel itt vállalkozások közötti üzleti kapcsolat kialakítása a cél, ezért elsősorban olyan élelmiszertermelők/előállítók jelentkezését várjuk, akik kereskedelmi mennyiségű termékkel rendelkeznek.

Az online felület indulása április második felében várható, erről külön tájékoztatást fogunk küldeni.

Fontosnak tartjuk, hogy a fejlesztés megvalósulásáig egy „elő-Piactér” formájában minél több élelmiszer-előállító értesüljön erről a lehetőségről, és addig is segítsük az árufelesleggel küzdők problémáit. 

Amennyiben Ön szeretne a programban részt venni, úgy kérjük, hogy a csatolt dokumentumok közül:

 1. Olvassa el az adatkezelési tájékoztatót;
 2. Töltse ki és nyomtassa ki, majd írja alá a jelentkezési lapot és a hozzájáruló nyilatkozatot;
 3. Töltse ki az Excel táblázatot;
 4. Az aláírt jelentkezési lapot és hozzájáruló nyilatkozatot, valamint a kitöltött Excel táblázatot 2020. április 14. (kedd) 14:00-ig küldje el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.

Az Ön által megadott adatokat a NAK feltölti az online rendszerbe, illetve továbbítja a kereskedők felé. Ezt követően a kereskedők veszik fel Önnel a kapcsolatot, amennyiben az Ön által kínált termék iránt érdeklődnek.

Az online felület indulását követően a programmal kapcsolatos további teendőiről Önt a táblázatban megadott e-mail címen fogjuk értesíteni.

 

 

Polgármester tájékoztatója a koronavírussal kapcsolatos helyzetről

T Á J É K O Z T A T Ó

Tisztelt Békésszentandrásiak!

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata állandó figyelemmel kíséri a koronavírussal kapcsolatos helyzetet és követi az Operatív Törzs ajánlásait. Ezek, és a saját szakértőinkkel való egyeztetések nyomán az alábbiakat kérem a lakosoktól:

Mindenekelőtt nyomatékosan kérem Önöket: mindenki, akinek munkája ezt lehetővé teszi maradjon otthonában, azt kizárólag élelmiszer és gyógyszer beszerzés céljából vagy hasonlóan indokolt esetben hagyja el, és ezt szigorúan tartassák be gyermekeikkel is! A járványügyi intézkedések csak annyira hatékonyak, amennyire azokat az egyén követi, jelen helyzetben a közösség sikeres védekezése múlik minden egyes polgáron!

Kérek minden !! 70 ÉV FELETTI !! békésszentandrási lakost, hogyha nem feltétlenül szükséges, akkor  NE MENJEN KI AZ UTCÁRA,‼ hanem maradjon otthonában.

Az idősek hívását a Polgármesteri Hivatal  8.00 és 16.00 óra között az alábbi telefonszámon várja: 06/66/218-344, 16.00 óra után a 06/20/498-4234 telefonszámon. Ezeken a telefonszámokon, vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen a nevük, a lakcímük és a telefonszámuk bediktálását követően kérhetnek segítséget a napi bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában, csekkek befizetésében, vagy más, az otthonuk elhagyását igénylő, halaszthatatlan feladat ellátásában.

Kérem, hogy minden békésszentandrási tudatosítsa magában: a járványügyi helyzetben mindannyian döntéshozók vagyunk, és felelősséggel tartozunk nem csak a saját, hanem a közösség egészségéért is! Bármilyen önkéntes segítséget, jó tanácsot szívesen fogadunk, de mindenkit arra kérünk, hogy fokozottan tartsa be a egészségügyi előírásokat:

 • tömegközlekedés, vásárlás után, szennyezett tárgyak érintése után rendszeres kézmosás, kézfertőtlenítés
 • kerüljük a szem, orr, száj, érintését, kézfogásokat, puszikat
 • zárt helyiségek gyakori szellőztetése, légfrissitők, fertőtlenítők használata
 • emberekkel zsúfolt helyek kerülése.

A lakosság feladata, hogy abban az esetben, ha úgy érzi, hogy Ő megbetegedett kötelessége értesíteni a háziorvosát és Ő köteles tájékoztatást adni. Ha az alábbi tüneteket tapasztalják Önmagukon, akkor mindenképpen szóljanak a háziorvosuknak (06/30/985-7257):

 • tartósan magas láz, hidegrázás
 • erős fejfájás
 • mellkasi fájdalom
 • intenzív gyengeség
 • gyakori kimerültség
 • nehézlégzés
 • néha tüsszentés
 • torokfájás
 • száraz köhögés.

Az alábbi intézkedéseket hoztam:

- A fogorvosok állami döntés alapján sürgős eseteken kívül nem láthatnak el beteget további utasításig. A sürgős esetek ellátása érdekében a fogorvosi rendelők nyitva tarthatnak az előírt óvintézkedések betartása mellett.

- Bezár a Hunyadi Mátyás Sportegyesület, a Hunyadi Mátyás Kajak-kenu és Szabadidő Sportklub.

- Utasítottam az önkormányzati fenntartású Körös Művelődési ház és Könyvtár Intézményt rendezvényeik lemondására, ez vonatkozik a külső partnerek rendezvényeire is.

- Békésszentandrás Nagyközség közigazgatási területén – fenntartótól függetlenül – működő bölcsődei ellátást nyújtó intézményben, illetve óvodai nevelést biztosító intézményben rendkivüli szünetet rendeltem el 2020. március 17. napja 0:00 órától kezdődően határozatlan időtartamra.

- A Békésszentandrási Polgármesteri Hivatalban 2020. március 16. napjától korlátoztam a személyes ügyfélfogadást.

- A háziorvosi szolgálatnál a receptek felírása a rendelő előtt elhelyezett postaládán keresztül biztosított. Ezt követően a háziorvos az elkészült receptet a Gyógyszertárba történő eljuttatásáról gondoskodik, ott az állampolgár a délutáni órákban átveheti a felírt gyógyszereket.

- A hatósági házi karanténban lévő személyek száma Békésszentandráson jelenleg 2 fő.

A jelenlegi helyzet új körülményeket hoz minden korosztály, minden békésszentandrási számára. Új helyzetben kell, hogy helytálljunk, ezért mindenkitől azt kérem, hogy továbbra is türelmesen, egymást segítve éljük meg ezeket a napokat. Kérem a település lakosságát, hogy segítse munkánkat, mert közösen le tudjuk küzdeni a nehézségeket.

Minden nap kövessék nyomon a médiában megjelent híreket, valamint naprakész tájékoztatást kaphatnak a www.koronavirus.gov.hu honlapon, valamint az alábbi ingyenes információs vonalakon: '06/80/277-455,, 06/80/277-456

Békésszentandrás, 2020. március 17.

                                                                          Sinka Imre  polgármester

 

 

Tájékoztatás az ALFÖLDVÍZ ZRT. megváltozott ügyfélszolgálatáról

TÁJÉKOZTATÁS

A koronavírus-járvány egészséggyi veszélyeire való tekintettel az ALFÖLDVÍZ ZRT. ügyfélszolgálati fiókirodáiban a személyes ügyfélkiszolgálás átmenetileg szünetel.

 Részletek ITT!  

 

   

   

DAREH Tájékoztató

2020 évi hulladékgyűjtési naptár II. negyedév

Elektronikai hulladékgyűjtés!


Elektronikai hulladékgyűjtés!

2020. április 17-én (péntek) és 18-án (szombat) 8-15 óráig.

Helyszín: Településüzemeltetési Intézmény udvara (Hősök tere 1.)

Minden olyan berendezés átvételre kerül ami elektromos árammal működik (hűtő,televízió,mosógép stb.), továbbá a gáztűzhely és az akkumulátor is. Kizárólag ép, bontatlan hulladék átvételére kerül sor!

Kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy éljenek az ingyenes átvétel lehetőségével szabaduljanak meg feleslegessé vált elektronikai hulladékaiktól!

Hulladékudvarok nyitva tartása átmenetileg szünetel

Lomtalanítás Szünetel

   

Ebben az évben nemcsak községünk újratelepítésének 300. évfordulóját ünnepeltük, hanem Kishegyes testvértelepüléssel kötött barátságunk 50. évfordulóját is. 

Ebből az alkalomból mintegy 70 fős delegáció érkezett Kishegyesről,

 akiket meleg szeretettel fogadtunk és körbe kalauzoltuk őket dr. Lesfalvi Balázs alpolgármester és Hévizi Róbert képviselő segítségével községünkben. November 30-án a délelőtti szentmisét követően a művelődési házban 16 órától az ünnepi műsort láthatták az érdeklődők. A Himnusz eléneklése után először Sinka Imre polgármester mondott ünnepi beszédet, melyet idézünk:

Tisztelt Megjelentek!

Ismét lezárult egy öt éves időszak, de ez azt is jelenti, hogy egy új ciklus megkezdődött. A folytonosságot pedig az önkormányzatiság kell, hogy biztosítsa.  Fontos, hogy egy eredményekben gazdag időszak folytatása legyen az elsődleges feladatunk természetesen amellett, hogy új terveket készítünk és új célokat tűzzünk ki a régiek mellé. Az elmúlt egy-két hónap során annyit hallhatta mindenki, hogy mennyi sikerünk volt, igaz különböző nézőpontokból tekintve, hogy én erre most nem szeretnék időt vesztegetni. Kötelességünk a folyamatban lévő munkálatok maradéktalan teljesítése, településünk további fejlesztése, szépítése most és a jövőben is.

Az új ciklus alapelveként, vezérgondolataként 2019-ben egy élhetőbb, zöldebb, környezetbarátabb Békésszentandrás kialakítását tűztem ki célul magam elé, természetesen az adódó pályázati lehetőségek mellett. Mit értek ez alatt? Azt, hogy új zöld és virágos felületeket hozzunk létre falunkban, próbáljuk megoldani a hulladékgazdálkodás körül mostanában adódó egyre több anomáliát, környezettudatosan formáljuk településünk arculatát, ezáltal csökkentsük ökológiai lábnyomunkat.

Nagy szavaknak hangzanak ezek, megvalósításuk nem is megy egyik napról a másikra, de kihívásként tekintek rájuk, mint eddig minden előttem álló feladatra. Tudván, hogy nem a világ megváltásával kell kezdeni egy ilyen volumenű munkát, hanem kis lépésekben megindítani, kitartóan tervezni, új ötleteket beépíteni, és csinálni, csinálni, csinálni.

Mint ahogyan 2010-ben is megfogalmaztam, az embernek érdemes 10 években gondolkodnia, hiszen igazán középtávon lehet már tervezni. Akkori terveim jó arányban megvalósultak, illetve folyamatban vannak. Ezek középpontjában először is az önkormányzat gazdasági stabilizációja, a település útjainak, intézményeinek fejlesztése, a turizmus erősítése, valamint a Körös rehabilitációja állt.

Most 2019-ben újra át kell gondolni, milyen irányt érdemes szabni fejlődésünknek. Ma is kiemelt szerepet kap a Holt-Körös, hogy szennyvizünket ne bele, hanem más irányba tudjuk kivezetni, a hétvégi házakból a holtágba jutó szennyezést pedig tűzzel-vassal meg kell akadályoznunk. Ehhez már most megvalósult az első lépés: benyújtottam javaslatomat egy közterületfelügyelői státusz létrehozására, melyet új testületünk támogatott is. 

A mai nap eseményei kapcsán nem mehetek el egy másik hangsúlyos témakör mellett sem. Kishegyes községgel 50 esztendeje köttetett meg az a testértelepülési szerződés, melynek apropóján a 2019-es esztendőben több rendezvény is megszervezésre került településünk lakosai, illetve önkormányzataink között. Ennek a jubileumi évfordulónak a keretében külön köszöntöm a most is köreinkben tartózkodó kishegyesi testvéreinket.

50 esztendő…végiggondolva saját életkoromat, alig egy esztendővel azután születtem csak meg, amikor elődeink aláírták az első megállapodást ezen szándékukról. Magyarországi viszonylatban is ritkaság az ilyen hosszú idejű, folyamatosan fennmaradó testvértelepülési kapcsolat, különösen, hogy ezt tényleg igen aktívan, tartalommal feltöltve valósítják meg községeink. Az elmúlt hét végén éppen iskolásaink látogattak Hegyesre az Ady napokra a hegyesi tanulótársaiknál vendégeskedve. Ennek a kapcsolatnak éppoly régre nyúló gyökerei vannak, mint ahogyan a vadászok, kézilabdások, focisták és még sorolhatnám, hány szervezet és magánember között fennmaradt köteléknek. Büszke vagyok rá, hogy részese lehetek mindennek, hiszen ehhez egy másik szinten kell léteznie, felelősségteljesen kell gondolkodnia mindkét lakosságnak és településvezetésnek, elfogadva azt, hogy ez felettünk áll, túlmutat rajtunk. Részesei lehetünk, zászlóvivőivé válhatunk, és éppen ezért fenntartani is kötelességünk.

Köszönet érte hegyesi barátainknak is, akik hasonló módon gondolkoznak és éppen ennyire fontosnak tartják mindezt. Hiszen az már többszörösen bebizonyosodott, hogy önkormányzatok jönnek-mennek, viszont annak a barátságnak, ami ezt az összeköttetést működteti, nem politikai keretben vannak a határai.

Néhány gondolatot szentelnem kell civil szervezeteinknek és az általuk végzett tevékenységnek is, hiszen sokszor említettem már, de soha nem lehet eleget hangsúlyozni: nélkülük üres lenne a település, értelmetlenné válnának programjaink. Tehát nagyon szépen köszönöm minden civil szervezeti vezetőnek azt az állhatatos, szabadidőt nem kímélő munkáját, mellyel összetartják, irányítják szervezeteiket, és köszönöm tagságuknak, hogy aktívan segítik falunk működését, szellemi és fizikai gyarapodását.  Nagy öröm számomra, hogy hívó szavamra milyen sokan megmozdulnak. Kiváló példa volt az összefogásra múlt hétvégi faültetésünk, mely során megmutatkozott, mennyien akarnak felelősen tenni is településünkért, szemben azokkal, akik csak az interneten dolgozzák izzadtra magukat, többnyire negatívumokat szajkózva ez – vagy bármilyen más ügyben.

Végezetül egy utolsó gondolat: komoly munka van mögöttem, az Önök bizalmával komoly munkát tervezek a jövőre nézve is. Bízom benne, hogy Testületünkkel közösen ismét komoly eredményeket tudunk majd felmutatni a következő megmérettetéskor is Békésszentandrás lakosainak.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.”

Ezt követően Dr. Bagi István, volt alkotmánybíró és díszpolgárunk üzenetét olvasta fel Balláné Tóth Krisztina, az est háziasszonya.:

„Tisztelt Polgármester Úr!

Köszönettel vettem meghívójukat az András napi ünnepségre.  Egészségi állapotom miatt utazni nem tudok, amit végtelenül sajnálok. Nagyon hiányzik a találkozás a községháza dolgozóival, s a község vezetőivel, a képviselőtestület tagjaival, - akiknek a választások után elkezdődött munkájukhoz sok sikert kívánok.

Nagyon sajnálom, hogy nem találkozhatok a kishegyesi küldöttség tagjaival, akiket szertettel köszöntök. Valamikor, talán tíz   évvel ezelőtt voltam Kishegyesen, ebben a mesés történetű faluban, a Csépe napokra kaptam meghívást, s az emléktábla előtt engem kértek fel ünnepi beszédre. Felejthetetlen látogatás volt. Utólag is, ismételten köszönöm a meghívást és a beszélgetéseket. A két község közötti kapcsolat, mely sértetlenül átívelte a politikai viszonyokat, a délszláv háborút túlzás nélkül állítható, hogy európai tekintetben is példa értékű a szomszédi, rokoni jó viszony tekintetében. Itt jegyzem meg: sokszor gondolkodtam azon, hogy a felmenőim közül, akik 250 évvel ezelőtt bizonyítottan Szentandráson éltek hányan kerekedhettek fel, s indultak le délre, Kishegyesre.

Felemelő ünnepségükön lélekben ott leszek, gratulálok a kitüntetések birtokosainak.

Budán, 2019. november 28.-án.

Őszinte nagyrabecsüléssel: dr. Bagi István volt alkotmánybíró.”

Az ünnepi műsorban először a Szentandrási Dalkör énekelt két hazaszeretetről szóló dalt, melyet Dr. Dobos Ágoston református lelkész kísért hegedűn. Majd ünnepélyes pillanatok keretében a Képviselő-testület tagjai kitüntető és sportolói díjakat adtak át.

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a 406//2019. (XI.11.) határozata alapján Fabó István részére Békésszentandrásért Kitüntető Díjat adományozott.

Fabó István 1958. január 4-én született Békésszentandráson, itt járt általános iskolában.

Ezután a Békéscsabai Vásárhelyi Pál szakközépiskolában folytatta tanulmányait (1972-1976), majd a Bajai Főiskola vízgazdálkodási szakán szerzett diplomát (1976-1979). Tanulmányai elvégzése után visszatért szülőfalujába.

Első munkahelye a SZÁT (Szarvasi Állami Tangazdaság Mélyépítő Üzeme), ahol geodéziai mérnökgyakornoki feladatokat, valamint építésvezetői munkálatokat végzett. (1979-1980)

Ezután a Szarvasi AGROBER Kihelyezett Mélyépítési Főosztályán folytatta tevékenységét, ahol az addig megszerzett tudását a tervezésben is kamatoztathatta. (1980-1984)

Az AGROBER megszűnése után a SZÁT Meliorációs Főmérnökségen kibővült tevékenységi köre, itt már vízépítési kivitelezéssel is foglalkozott. (1984-1990)

1990-ben megalapítja családi vállalkozásként a KÖRÖS-AQUA Betéti Társaságot, ahol kezdetben vízgazdálkodási, vízépítési, mélyépítési tervezési munkákat végeztek, később bővült a profiljuk, beruházások szervezésével és kivitelezési munkákkal. A cég ütemesen fejlődött, így a betéti társasági formát, a Kft. követte. A fő tevékenységi kör a nagytömegű földmunkák irányába fordult. E mellett azért nem hagyta abba a tervezési munkálatok sem: vízgazdálkodási, vízépítési, mélyépítési létesítmények, környezetvédelmi tájrendezések tervezése, műszaki ellenőrzése és kivitelezése, betonelemek gyártása, transzportbeton készítése és mixeres kiszállítása, mérnöki fénymásolás, szkennelés, légi, vízi és földi geodéziai mérések, 3D-s terepmodellek készítése terén. Munkái egész ország területére kiterjednek.

Érdemeinek elismeréséért 2001-ben és 2010-ben az Év Vállalkozója, 2014-ben a Magyar Gazdaságért Díjat vehette át – Varga Mihály minisztertől - kiemelkedően eredményes szakmai tevékenysége elismeréséül.

Mind e mellett Békésszentandrás Nagyközség település sorsát is szívén viselte. Sokat tett az infrastruktúra javulásáért (gázprogram, belvíz-csapadékvíz elvezetés, kerékpárutak, útépítések, stb.)

21 éven keresztül volt településünk önkormányzati képviselője, valamint 3 ciklusban alpolgármestere 1994-98-ig, és 2010-2019-ig.

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a 407/2019. (XI.11.) határozata alapján Greksza Györgyné részére „Békésszentandrás Kiváló Pedagógusa Kitüntető Díjat” adományozott.

Greksza Györgyné, Hevesi Erzsébet Szarvason született 1931. február 7-én.   Pedagógusi oklevelét 1964-ben szerezte a Szegedi-Bajai Tanítóképző Intézetben. A békésszentandrási Általános Iskolában a 3-4. osztályban tanított. Mindig mélyen érző, alázattal bíró pedagógus volt, aki évtizedeken keresztül magára vállalta a felelősséget a felnövekvő nemzedékek oktatása-nevelése terén. Tudta, hogy ez a hivatás, nemcsak felelősséget, de sok szépséget is magában rejt. Törődés volt minden mozdulata, okító volt minden szava. Lelke mélyéből, egész lényével a rábízott gyermekek jövőjét tartotta szem előtt.

1987-ben ment nyugdíjba. Munkájának elismeréseképpen 1973-ben megkapta a Munka Érdemrend bronz fokozatát, 1987-ben pedig Pedagógiai Szolgálati Emlékéremmel jutalmazták. 2014 -ben a Szegedi Tudományegyetem Akadémiai Dísztermében átvehette Arany Diplomáját is.  

A tanárnő mindig büszke volt tanítványaira, sokan közülük a pedagógus pályát választották. Két gyermeke, három unokája és kilenc dédunokája van.

Az ő szeretetük, valamint a volt tanítványok, kollégák tisztelete teszi széppé és boldoggá életét.

Majd Szabó István előadásában „Tihanyi Tóth Kinga: Elmehetnék” című versét hallgattuk meg.

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a 408/2019. (XI.11.) határozata alapján Linka B. Gabriella részére „Békésszentandrás Tiszteletbeli Polgára Kitüntető Címet” adományozott.

Linka B. Gabriella 1961-ben született Kishegyesen.

A topolyai Társadalomtudományi Szakközépiskola kulturológiai szakán végzett. 2010 óta a Magyar Nemzeti Tanács és az MNT Kulturális Bizottságának tagja.

Művelődésszervező, a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke, 2006. óta a VMSZ tagja, jelenleg a kishegyesi községi szervezetnek elnökségi tagja. 2008-tól 2012-ig önkormányzati tanácstag, jelenleg harmadik mandátumban képviselő a kishegyesi képviselő testületben. 2009-2017 között a kishegyesi helyi közösség tanácsának tagja.

A CMH iroda munkatársa, több civil szervezet tagja és alapítója, aktívan tevékenykedik a közéletben és a művelődési életben. Folyamatosan segítette és segíti a vajdasági magyarok egyszerűsített honosításának előkészítését, többek között a békésszentandrási állampolgársági eskük szervezésében is kivette a részét.

Hosszú évek óta aktív szerepet vállal a két település közötti programok szervezésében.

Békésszentandrás-Kishegyes települések testvérkapcsolatának ápolásáért kifejtett kiemelkedő tevékenységéért jelölték a díjra.

Majd Derzsi György gyönyörű előadásában meghallgattuk Rákóczi hazatérése című dalt.

Az év legjobb sportolói díjak átadása következett:

- Olasz Imre - az év sportolója LABDARÚGÁS sportágban,

- Konstantinovics Márk - Petrás Zília - az év sportolója TÁRSASTÁNC sportágban,

- Farkas Csenge - az év sportolója KÉZILABDA sportágban,

- Bencsik Imre - az év sportolója KAJAK-KENU sportágban,

- Rusz Zoltánné - edzői munkájáért aerobic sportágban,

- Kondacs Jázmin Bíborka – az év sportolója versenytánc sportágban,

- Csipai Levente - az év sportolója SAKK sportágban.

Ismét Derzsi György énekelte el a Hazám, hazám című dalt a Bánk bán operából A következő percekben a Békésszentandrás és Kishegyes testvértelepülési szerződésének megerősítésére került sor Sinka Imre polgármester úr és Vörös Julianna a Kishegyes Helyi Tanácsának elnökhelyettese által. A megerősítés szövegét Bagi Erika olvasta fel:

„Mi,a magyarországi Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata és a szerbiai Kishegyes Helyi Közösségének Tanácsa, akik 50 esztendeje barátságunk mélyítésére, településeink közötti szoros kapcsolat kiépítése céljából, valamint azért, hogy megismerjük egymás kultúráját, kereskedelmét, gazdaságát, mindennapi életét és gondjait, testvértelepülési megállapodást kötöttünk. Az elmúlt félévszázad eseményeire és eredményeire visszatekintve örömmel állapítjuk meg, hogy szándékaink messzemenőkig teljesültek.

Mindezekre való tekintettel Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata és Kishegyes Helyi Közösség Tanácsa ezen okirat aláírásával MEGERŐSÍTI a testvértelepülési szerződést, abban a reményben, hogy baráti és hivatalos kapcsolataik a jövőben még szorosabbra fonódnak,

mindkét település és főként azok polgárai örömére és javára.”

Miután mindez megtörtént Vörös Julianna egy Kormos Róbert által festett kishegyesi község részletet ábrázoló festményt adott át ajándékba. Ennek még szorosabbá tételére hangzott el Derzsi György előadásában a Nélküled című dal befejezésként.

Zárásként Kishegyes régen és ma, valamint Kormos Róbert festőművész kiállításának megnyitójára került sor a Könyvtár Galériájában.

Benedek Erika

   

   

   

Hasznos Hírek  

   

 

   

   

   

Oldalainkat 8 vendég és 0 tag böngészi

   
© © 2009 - 5561 Békésszentandrás, Hősök tere 1. Telefon: (66) 218-344; Fax: (66) 218-344 /26-os mellék - Email: polghiv@bekesszentandras.hu