p>

 

 

   

   

Pályázatok  


TIOP-3.4.2-08/1-2008-0117

DAOP-4.1.3/C-2f-2010-0001

   

   

Hőtérkép

Felhőkép

   

   

A Békésszentandrási Kézművesek Egyesülete 2017. július 6-17. között ismét megrendezte a csángó-magyar kézműves tábort a Körös Művelődési Házban.

Ismét húsz gyermeket fogadtunk Moldvából kísérőikkel, és egy tartalmas hetet töltöttünk el együtt a ,,mi” gyerekeinkkel közösen.

Igyekeztünk színes programokkal szórakoztatni a gyerekeket, így hétfőn festéssel kezdtük a hetet. Népi motívummal ismertettük őket, pontosabban a csángó és a békési mintával, hogy ismerkedjenek e két népcsoport hímzésvilágával. Majd délután az udvaron egy hatalmas átmérőjű mandalát rajzoltak fel a betonra, és azt színezte mindenki.

Kedden a korongozásé volt a főszerep, szebbnél szebb csuprok készültek, amit majd kiégetés után juttatunk el a gazdáiknak. Így tartósabbá, használhatóbbá válnak az edények.

Szerdán fonálnap volt. Körmöcskével, övszövővel, szövőkerettel, Y-nal lehetett készíteni övet, hajpántot, karkötőt, párnát, táskát.

Csütörtökön délelőttre gyertyaöntést szerveztünk, de mellette lehetett még gyöngyöt fűzni, ami nagy népszerűségnek örvendett. Délután egy kis gasztronómiát tartottunk, így megismerkedtünk a puliszkával. Magdika és Krisztina csángó viseletbe öltözve mutatták be a puliszkakészítést lépésről lépésre, és beszéltek arról, ők odahaza hogyan fogyasztják ezt. Ezután mi mutattuk meg, hogyan készül a híres csigatészta, és sodorta mindenki az apró levestésztát.

Erre a napra szerveztük meg a csángó táncházat, ahová nagy szeretettel vártunk minden érdeklődőt. Meg is telt a nagyterem, és Bulai Krisztina irányításával bárki elsajátíthatta a csángó néptánc lépéseit.

A péntek a textil jegyében telt, délelőtt batikoltunk, majd délután keresztszemes hímzéssel tasakot varrtunk, ami a tészta tárolására készült.

Minden napra jutott egy kis játék, amit diákmunkásainknak köszönhetünk, ők szórakoztatták a szünetekben a gyermekeket. De volt még pingpongozás, buborékfújás, ami igen nagy népszerűségnek örvendett. Finomságokkal leptük meg a kis alkotókat, így jól esett a nagy melegben a jégkrém, a barack, de örömmel fogadták a kis falatkákat, és a palacsintát is.

Nyugodtan kijelenthetem, hogy egy sikeres hetet zártunk, mindenki jól érezte magát, barátságok kötődtek. Már készülünk a jövő évi csángó-magyar táborra.

Balla Edit

   

 

   

   

   

   

Oldalainkat 45 vendég és 0 tag böngészi

   
© © 2009 - 5561 Békésszentandrás, Hősök tere 1. Telefon: (66) 218-344; Fax: (66) 218-344 /26-os mellék - Email: polghiv@bekesszentandras.hu