Pályázatok  


TIOP-3.4.2-08/1-2008-0117

DAOP-4.1.3/C-2f-2010-0001

   

   

Koronavírussal kapcsolatos Hírek

Személyes ügyfélfogadást 2020. március 16. napjától

TÁJÉKOZTATÁS

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Békésszentandrási Polgármesteri Hivatalban a koronavírus járvánnyal összefüggésben járványügyi megfontolások miatt, megelőző intézkedésként a személyes ügyfélfogadást 2020. március 16. napjától visszavonásig korlátozzuk.

                                                                                                                Részletek ITT!

 

A kormány kihirdette az újabb intézkedéseket

A KORMÁNY KIHIRDETTE AZ ÚJABB RENDKÍVÜLI ÉS A CSOPORTOSULÁSOKAT KORLÁTOZÓ INTÉZKEDÉSEKET

A koronavírus-járvány közösségben terjed a leggyorsabban. Ezért komoly, a csoportosulásokat korlátozó intézkedések lépnek életbe a vendéglátóhelyekre, üzletekre, tilos a rendezvények szervezése, a mozik és más kulturális intézmények látogatása. A kormány arra kéri az időseket, hogy ne hagyják el otthonaikat. Az új intézkedéseket Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben jelentette be.

MAGYAR KÖZLÖNY 2020/0045

A részleteket tartalmazó kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben és kedden már életbe is lép.

1)      Beutazási tilalom a külföldi állampolgároknak (tehát már nem csak az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező külföldieknek).

2)      A vendéglátóhelyek nyitvatartásának korlátozása. Kizárólag reggel 6 óra és délután 3 óra között lehetnek nyitva, ezen időszakon túl csak az ott foglalkoztatottak, valamint az ételt elvitelre rendelők tartózkodhatnak ezekben a helységekben.

3)      Az üzletek nyitvatartásának korlátozása. Kizárólag reggel 6 óra és délután 3 óra között lehetnek nyitva - az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a  gyógyszertár, a  gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az  üzemanyag-töltőállomás és a  dohánybolt kivételével.

4)      A kormány arra kéri a 70. életévüket betöltötteket, hogy ne hagyják el otthonukat, és ha ezt vállalják, az önkormányzat gondoskodik az ellátásukról.

5)      Létszámtól függetlenül tilos a zárt és szabadtéri rendezvények, valamint gyűlések szervezése. Ez alól csak a vallási közösségek szertartásai, a polgári házasságkötések és a temetések jelentenek kivételt.

6)      Sportrendezvény nézők nélkül, zárt kapuk mögött tartható meg.

7)      Tilos a látogatása pl. a színházaknak, táncos és zenei rendezvényeknek, moziknak, múzeumoknak, könyvtáraknak, közművelődési intézményeknek stb. Ott kizárólag az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak.

8)      Szabálysértést követ el, aki a fenti (vendéglátóhelyekre, üzletekre, rendezvényekre, kulturális eseményekre elrendelt) látogatási tilalmakat megszegi, amely akár félmillió forintos pénzbírsággal is sújtható.

9)      A korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi és szankcionálja.

10)   A kormányhivatalok által kiállított hivatalos okmányokat kizárólag postai úton kézbesítik, személyes átvételére nem lesz lehetőség.

11)   A járvány terjedésének modellezése, elemzése céljából az innovációért és technológiáért felelős miniszter bármely rendelkezésre álló adat megismerésére, kezelésére jogosult. A az  állami, önkormányzati szervek, valamint a vállalkozások és magánszemélyek pedig kötelesek megadni a kért adatokat.

12)    Az emberi erőforrások minisztere - a  járványügyi hatóság közreműködésével - felméri és nyilvántartásba veszi azoknak a közép- és felsőfokú egészségügyi szakképzésben, továbbá főiskolai vagy egyetemi szintű egészségügyi alapképzésben, felsőoktatásban szociális alapképzésben, valamint az  egészségügyi és szociális akkreditált iskolai rendszerű szakképzésben nappali tagozaton részt vevő hallgatóknak az adatait, akik bevonhatók az egészségügyi válsághelyzeti feladatok ellátásába.

Kérem a T. Lakosokat, Üzlettulajdonosokat a fentiek és Magyar Közlönyben megjelent 46/2020.(III.16.) számú Kormányrendeletben foglaltak szerint járjanak el.

Polgármester tájékoztatója a koronavírussal kapcsolatos helyzetről

T Á J É K O Z T A T Ó

Tisztelt Békésszentandrásiak!

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata állandó figyelemmel kíséri a koronavírussal kapcsolatos helyzetet és követi az Operatív Törzs ajánlásait. Ezek, és a saját szakértőinkkel való egyeztetések nyomán az alábbiakat kérem a lakosoktól:

Mindenekelőtt nyomatékosan kérem Önöket: mindenki, akinek munkája ezt lehetővé teszi maradjon otthonában, azt kizárólag élelmiszer és gyógyszer beszerzés céljából vagy hasonlóan indokolt esetben hagyja el, és ezt szigorúan tartassák be gyermekeikkel is! A járványügyi intézkedések csak annyira hatékonyak, amennyire azokat az egyén követi, jelen helyzetben a közösség sikeres védekezése múlik minden egyes polgáron!

Kérek minden !! 70 ÉV FELETTI !! békésszentandrási lakost, hogyha nem feltétlenül szükséges, akkor  NE MENJEN KI AZ UTCÁRA,‼ hanem maradjon otthonában.

Az idősek hívását a Polgármesteri Hivatal  8.00 és 16.00 óra között az alábbi telefonszámon várja: 06/66/218-344, 16.00 óra után a 06/20/498-4234 telefonszámon. Ezeken a telefonszámokon, vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen a nevük, a lakcímük és a telefonszámuk bediktálását követően kérhetnek segítséget a napi bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában, csekkek befizetésében, vagy más, az otthonuk elhagyását igénylő, halaszthatatlan feladat ellátásában.

Kérem, hogy minden békésszentandrási tudatosítsa magában: a járványügyi helyzetben mindannyian döntéshozók vagyunk, és felelősséggel tartozunk nem csak a saját, hanem a közösség egészségéért is! Bármilyen önkéntes segítséget, jó tanácsot szívesen fogadunk, de mindenkit arra kérünk, hogy fokozottan tartsa be a egészségügyi előírásokat:

 • tömegközlekedés, vásárlás után, szennyezett tárgyak érintése után rendszeres kézmosás, kézfertőtlenítés
 • kerüljük a szem, orr, száj, érintését, kézfogásokat, puszikat
 • zárt helyiségek gyakori szellőztetése, légfrissitők, fertőtlenítők használata
 • emberekkel zsúfolt helyek kerülése.

A lakosság feladata, hogy abban az esetben, ha úgy érzi, hogy Ő megbetegedett kötelessége értesíteni a háziorvosát és Ő köteles tájékoztatást adni. Ha az alábbi tüneteket tapasztalják Önmagukon, akkor mindenképpen szóljanak a háziorvosuknak (06/30/985-7257):

 • tartósan magas láz, hidegrázás
 • erős fejfájás
 • mellkasi fájdalom
 • intenzív gyengeség
 • gyakori kimerültség
 • nehézlégzés
 • néha tüsszentés
 • torokfájás
 • száraz köhögés.

Az alábbi intézkedéseket hoztam:

- A fogorvosok állami döntés alapján sürgős eseteken kívül nem láthatnak el beteget további utasításig. A sürgős esetek ellátása érdekében a fogorvosi rendelők nyitva tarthatnak az előírt óvintézkedések betartása mellett.

- Bezár a Hunyadi Mátyás Sportegyesület, a Hunyadi Mátyás Kajak-kenu és Szabadidő Sportklub.

- Utasítottam az önkormányzati fenntartású Körös Művelődési ház és Könyvtár Intézményt rendezvényeik lemondására, ez vonatkozik a külső partnerek rendezvényeire is.

- Békésszentandrás Nagyközség közigazgatási területén – fenntartótól függetlenül – működő bölcsődei ellátást nyújtó intézményben, illetve óvodai nevelést biztosító intézményben rendkivüli szünetet rendeltem el 2020. március 17. napja 0:00 órától kezdődően határozatlan időtartamra.

- A Békésszentandrási Polgármesteri Hivatalban 2020. március 16. napjától korlátoztam a személyes ügyfélfogadást.

- A háziorvosi szolgálatnál a receptek felírása a rendelő előtt elhelyezett postaládán keresztül biztosított. Ezt követően a háziorvos az elkészült receptet a Gyógyszertárba történő eljuttatásáról gondoskodik, ott az állampolgár a délutáni órákban átveheti a felírt gyógyszereket.

- A hatósági házi karanténban lévő személyek száma Békésszentandráson jelenleg 2 fő.

A jelenlegi helyzet új körülményeket hoz minden korosztály, minden békésszentandrási számára. Új helyzetben kell, hogy helytálljunk, ezért mindenkitől azt kérem, hogy továbbra is türelmesen, egymást segítve éljük meg ezeket a napokat. Kérem a település lakosságát, hogy segítse munkánkat, mert közösen le tudjuk küzdeni a nehézségeket.

Minden nap kövessék nyomon a médiában megjelent híreket, valamint naprakész tájékoztatást kaphatnak a www.koronavirus.gov.hu honlapon, valamint az alábbi ingyenes információs vonalakon: '06/80/277-455,, 06/80/277-456

Békésszentandrás, 2020. március 17.

                                                                          Sinka Imre  polgármester

Tájékoztatás az ALFÖLDVÍZ ZRT. megváltozott ügyfélszolgálatáról

TÁJÉKOZTATÁS

A koronavírus-járvány egészséggyi veszélyeire való tekintettel az ALFÖLDVÍZ ZRT. ügyfélszolgálati fiókirodáiban a személyes ügyfélkiszolgálás átmenetileg szünetel.

 Részletek ITT!    

Tájékoztató

   

DAREH Tájékoztató

2020 évi hulladékgyűjtési naptár II. negyedév

Elektronikai hulladékgyűjtés!


Elektronikai hulladékgyűjtés!

2020. április 17-én (péntek) és 18-án (szombat) 8-15 óráig.

Helyszín: Településüzemeltetési Intézmény udvara (Hősök tere 1.)

Minden olyan berendezés átvételre kerül ami elektromos árammal működik (hűtő,televízió,mosógép stb.), továbbá a gáztűzhely és az akkumulátor is. Kizárólag ép, bontatlan hulladék átvételére kerül sor!

Kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy éljenek az ingyenes átvétel lehetőségével szabaduljanak meg feleslegessé vált elektronikai hulladékaiktól!

Hulladékudvarok nyitva tartása átmenetileg szünetel

Lomtalanítás Szünetel

   

Békésszentandrás nagyközség Békés megyében a Hármas-Körös egykori vízjárása területén, ősidők óta lakott. Címere összetett. 
Az öregpajzs álló, csücsköstalpú, ezüsttel és kékkel négyelt. Az ezüst a Köröst, a zöld az Alföldet jeleníti meg. 
Az első mező ezüstjét két zöld pólya tagolja, s a jobb oldalán az így kialakult valamennyi sávon átnyúlva zöld szegélyű ezüst András-kereszt helyezkedik el. 
A második mező kékjében arannyal fegyverzett, kétfarkú ezüst oroszlán balra fordul, balra néz és lebegve balra lép, bal mancsában háromágú, nyitott, arany leveleskoronát emel.
A harmadik mező a másodikat ismétli. Az oroszlánok az évszázad harcaira emlékeztetnek és őrködnek a település felett.
A negyedik mező ezüstjét ismét két zöld ezüst pólya osztja, s valamennyi sávon csúcsával jobbra mutató, pólya szélességű ezüst nyílhegy (a vízügyi duzzasztóművek egyezményes jele) látható, a duzzasztóművet szimbolizálja.
A csücskös talpú boglárpajzs ezüst mezejében balra forduló és néző fekete holló, csőrében arany gyűrűvel lebegve áll, jelképezve, hogy a település egykor a Hunyadiak birtoka volt. 
A pajzs felett (bár nem érintőlegesen) arany szalagokból bontakozó erősen stilizált ötágú (három tölgy levél között két makk), nyitott, arany leveleskorona lebeg.
A pajzs alatt dúsan burjánzó arany szalagszövedéken egy-egy arannyal fegyverzett arany oroszlán ágaskodik heroldalakként.
A szalag alatt maiusculával (nagybetűkkel) a "Békésszentandrás" 'felirat olvasható.
A település történelmi múltjára utaló díszítő szimbólumát 1994-ben Sinka Mátyás grafikusművész a falu szülötte alkotta.
 
   
 
Sinka Mátyás
 
Sinka Mátyás grafikusművész 1921-ben született Békésszentandráson. Egy mára már sajnálatosan eltűnt tanyavilágból, Atalakról származik, oda nyúlnak vissza gyökerei. A falutól 6,5 km-re lévő, tanyás településen olyan embercsoport élt, akik természetközelségben és komoly emberi összetartással vívták meg mindennapi harcukat fennmaradásukért. Mi a fiatalabb generációk képviselői a mostani években csak elképzelni tudjuk, hogy a művész édesapja VlTÉZ SINKA MÁTYÁS az 1800-as évek szülötte, hogyan ismerhette föl a tudás hatalmát. Iskola építését kezdeményezte és támogatta, mintha megérezte volna, hogy a paraszti származású gyermekeknek nem sok idő elteltével igen nagy szükségük lesz az iskoláztatásra életük további alakításához. Az atalaki tanyavilág, a dűlők, a társadalmi átalakulások következtében, az '50-es években darabjaira hullott szét.
A jelen korban civilizáltabbnak mondott - városokban és falvakban élő - emberek úgy gondolhatjuk, hogy sivár, testet-lelket kimerítő életforma létezett a tanyavilágban. Ám ifjabb Sinka Mátyás grafikus művész élete nem ezt tanúsítja.
   Született alkotóerővel megáldva indult el szülőfalujából Budapestre, hogy vágyai beteljesedjenek. Többek előtt tudott dolog, mégis elmondanám, hogy Sinka Mátyás művészi pályájának meghatározó elindítója a '30-as években a katolikus templom freskóit megfestő Chiovini-mester volt. Sinka Gábor bácsi élő tanúként el tudja mesélni, mikor a művész kerékpáron felutazott Budapestre. Azonnal felvették a Budapesti Iparművészeti Főiskolára. Díszítőfestészetet tanult. A paloták, belső terek rendezésére azonban a II. világháború utáni években kevés igény mutatkozott.
 
   De a gyermekkorban "beültetett" kitartó és praktikus életszemlélet új út keresésére ösztönözte a művészt. Beiratkozott a Budapesti Képzőművészeti Főiskolára, és ettől kezdve sok munkával látták el. Alkalmazott grafikusként tevékenykedett. Különböző kiállítási pavilonok, nemzetközi vásárok grafikai terveit készítette. Ő tervezte a 70-es évek elején megrendezett Budapesti Vadászati Világkiállítás főpavilonjának grafikáit is.
   Elkészítette 46 település Címerét. Gyulától - Egerig, Gödöllőtől - Miskolcig, és sorolhatnánk még. Nagyhírű plakáttervezőként is ismertté vált. Több múzeumban, így a budai Vármúzeumban ma is megtalálhatók munkái. A művész munkáiért komoly elismerésekben részesült. Biennálékon, csoportos grafikai tárlatokon, nemzetközi méretekben is jelen volt.
 
   13 nívódíjat vehetett át. Kétszer örülhetett Munkácsy-díj átvételének ifjabb Sinka Mátyás grafikusművész. Kiérdemelte a Francia Köztársaság Toulouse Lautrec díját is, amely ma is komoly nemzetközi elismerésnek számít. Ez a gyors észjárású, sokat foglalkoztatott művész a '90-es években hazajött falujába, Békésszentandrásra. Ekkor már gyógyíthatatlan betegségben szenvedett. Ismerve címertervezői tevékenységét, nagy feladatra kérték fel az itt élő emberek megbízásából. Odaadással és aprólékos munkával tervezte meg falunk Címerét. Két évig dolgozott rajta, azonos témára több változatot futtatott. Tartalmilag a falunkkal kapcsolatos természeti- és társadalmi környezetet építgette a különböző címerpajzsba, és használta díszítő motívumként. A Címerterveken megtaláljuk az András-keresztet két változatban is. Az egyik forma az alapjelkép maga a fából készült kereszt. Másik formájában vércseppekkel utal Szent András apostol vértanúságára. Elképzelései között szerepelt az Alföld kedves és jellegzetes madara a gólya.
 
   Érdekes, hogy az egyik jelképgondolata a hatsávos Címerpajzs volt. Nem kapott erre engedélyt, mert amely jelkép az országcímerben szerepel, azt nem lehet ma sem felhasználni. Ekkor díszítőelemként három sávnál döntött, amely a Hármas-Köröst szimbolizálja.
 
   A fő címertervek alapmotívumai tehát a Hármas-Körös a békésszentandrási duzzasztómű az András-kereszt, a holló, amely a Hunyadi család egykori birtoklására utal. A címer fölső részén korona formában fodrozódó tölgyfakoszorú Hunyadi Mátyásra emlékeztet. Az oroszlánok, mint ennek a nagyon nehéz sorsú, de szívós embercsoportnak a vigyázói, többféle változatban - karddal és anélkül is - tervezésre kerültek. A szakzsűrinek beterjesztett címerváltozatok tetszést arattak. Végül két külső és két belső robosztus oroszlán grafikai elhelyezését javasolta a lektorátus.
Ekkor már nagy betegen, Brigitta testvérének segítségével jelent meg a művész a zsűrizésen. A címer aláírását már nem ő készítette.
   

   

   

Hasznos Hírek  

   

 

   

   

   

Oldalainkat 27 vendég és 0 tag böngészi

   
© © 2009 - 5561 Békésszentandrás, Hősök tere 1. Telefon: (66) 218-344; Fax: (66) 218-344 /26-os mellék - Email: polghiv@bekesszentandras.hu