Pályázatok  


TIOP-3.4.2-08/1-2008-0117

DAOP-4.1.3/C-2f-2010-0001

   

   

Koronavírussal kapcsolatos Hírek

Személyes ügyfélfogadást 2020. március 16. napjától

TÁJÉKOZTATÁS

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Békésszentandrási Polgármesteri Hivatalban a koronavírus járvánnyal összefüggésben járványügyi megfontolások miatt, megelőző intézkedésként a személyes ügyfélfogadást 2020. március 16. napjától visszavonásig korlátozzuk.

                                                                                                                Részletek ITT!

 

A kormány kihirdette az újabb intézkedéseket

A KORMÁNY KIHIRDETTE AZ ÚJABB RENDKÍVÜLI ÉS A CSOPORTOSULÁSOKAT KORLÁTOZÓ INTÉZKEDÉSEKET

A koronavírus-járvány közösségben terjed a leggyorsabban. Ezért komoly, a csoportosulásokat korlátozó intézkedések lépnek életbe a vendéglátóhelyekre, üzletekre, tilos a rendezvények szervezése, a mozik és más kulturális intézmények látogatása. A kormány arra kéri az időseket, hogy ne hagyják el otthonaikat. Az új intézkedéseket Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben jelentette be.

MAGYAR KÖZLÖNY 2020/0045

A részleteket tartalmazó kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben és kedden már életbe is lép.

1)      Beutazási tilalom a külföldi állampolgároknak (tehát már nem csak az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező külföldieknek).

2)      A vendéglátóhelyek nyitvatartásának korlátozása. Kizárólag reggel 6 óra és délután 3 óra között lehetnek nyitva, ezen időszakon túl csak az ott foglalkoztatottak, valamint az ételt elvitelre rendelők tartózkodhatnak ezekben a helységekben.

3)      Az üzletek nyitvatartásának korlátozása. Kizárólag reggel 6 óra és délután 3 óra között lehetnek nyitva - az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a  gyógyszertár, a  gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az  üzemanyag-töltőállomás és a  dohánybolt kivételével.

4)      A kormány arra kéri a 70. életévüket betöltötteket, hogy ne hagyják el otthonukat, és ha ezt vállalják, az önkormányzat gondoskodik az ellátásukról.

5)      Létszámtól függetlenül tilos a zárt és szabadtéri rendezvények, valamint gyűlések szervezése. Ez alól csak a vallási közösségek szertartásai, a polgári házasságkötések és a temetések jelentenek kivételt.

6)      Sportrendezvény nézők nélkül, zárt kapuk mögött tartható meg.

7)      Tilos a látogatása pl. a színházaknak, táncos és zenei rendezvényeknek, moziknak, múzeumoknak, könyvtáraknak, közművelődési intézményeknek stb. Ott kizárólag az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak.

8)      Szabálysértést követ el, aki a fenti (vendéglátóhelyekre, üzletekre, rendezvényekre, kulturális eseményekre elrendelt) látogatási tilalmakat megszegi, amely akár félmillió forintos pénzbírsággal is sújtható.

9)      A korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi és szankcionálja.

10)   A kormányhivatalok által kiállított hivatalos okmányokat kizárólag postai úton kézbesítik, személyes átvételére nem lesz lehetőség.

11)   A járvány terjedésének modellezése, elemzése céljából az innovációért és technológiáért felelős miniszter bármely rendelkezésre álló adat megismerésére, kezelésére jogosult. A az  állami, önkormányzati szervek, valamint a vállalkozások és magánszemélyek pedig kötelesek megadni a kért adatokat.

12)    Az emberi erőforrások minisztere - a  járványügyi hatóság közreműködésével - felméri és nyilvántartásba veszi azoknak a közép- és felsőfokú egészségügyi szakképzésben, továbbá főiskolai vagy egyetemi szintű egészségügyi alapképzésben, felsőoktatásban szociális alapképzésben, valamint az  egészségügyi és szociális akkreditált iskolai rendszerű szakképzésben nappali tagozaton részt vevő hallgatóknak az adatait, akik bevonhatók az egészségügyi válsághelyzeti feladatok ellátásába.

Kérem a T. Lakosokat, Üzlettulajdonosokat a fentiek és Magyar Közlönyben megjelent 46/2020.(III.16.) számú Kormányrendeletben foglaltak szerint járjanak el.

Polgármester tájékoztatója a koronavírussal kapcsolatos helyzetről

T Á J É K O Z T A T Ó

Tisztelt Békésszentandrásiak!

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata állandó figyelemmel kíséri a koronavírussal kapcsolatos helyzetet és követi az Operatív Törzs ajánlásait. Ezek, és a saját szakértőinkkel való egyeztetések nyomán az alábbiakat kérem a lakosoktól:

Mindenekelőtt nyomatékosan kérem Önöket: mindenki, akinek munkája ezt lehetővé teszi maradjon otthonában, azt kizárólag élelmiszer és gyógyszer beszerzés céljából vagy hasonlóan indokolt esetben hagyja el, és ezt szigorúan tartassák be gyermekeikkel is! A járványügyi intézkedések csak annyira hatékonyak, amennyire azokat az egyén követi, jelen helyzetben a közösség sikeres védekezése múlik minden egyes polgáron!

Kérek minden !! 70 ÉV FELETTI !! békésszentandrási lakost, hogyha nem feltétlenül szükséges, akkor  NE MENJEN KI AZ UTCÁRA,‼ hanem maradjon otthonában.

Az idősek hívását a Polgármesteri Hivatal  8.00 és 16.00 óra között az alábbi telefonszámon várja: 06/66/218-344, 16.00 óra után a 06/20/498-4234 telefonszámon. Ezeken a telefonszámokon, vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen a nevük, a lakcímük és a telefonszámuk bediktálását követően kérhetnek segítséget a napi bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában, csekkek befizetésében, vagy más, az otthonuk elhagyását igénylő, halaszthatatlan feladat ellátásában.

Kérem, hogy minden békésszentandrási tudatosítsa magában: a járványügyi helyzetben mindannyian döntéshozók vagyunk, és felelősséggel tartozunk nem csak a saját, hanem a közösség egészségéért is! Bármilyen önkéntes segítséget, jó tanácsot szívesen fogadunk, de mindenkit arra kérünk, hogy fokozottan tartsa be a egészségügyi előírásokat:

 • tömegközlekedés, vásárlás után, szennyezett tárgyak érintése után rendszeres kézmosás, kézfertőtlenítés
 • kerüljük a szem, orr, száj, érintését, kézfogásokat, puszikat
 • zárt helyiségek gyakori szellőztetése, légfrissitők, fertőtlenítők használata
 • emberekkel zsúfolt helyek kerülése.

A lakosság feladata, hogy abban az esetben, ha úgy érzi, hogy Ő megbetegedett kötelessége értesíteni a háziorvosát és Ő köteles tájékoztatást adni. Ha az alábbi tüneteket tapasztalják Önmagukon, akkor mindenképpen szóljanak a háziorvosuknak (06/30/985-7257):

 • tartósan magas láz, hidegrázás
 • erős fejfájás
 • mellkasi fájdalom
 • intenzív gyengeség
 • gyakori kimerültség
 • nehézlégzés
 • néha tüsszentés
 • torokfájás
 • száraz köhögés.

Az alábbi intézkedéseket hoztam:

- A fogorvosok állami döntés alapján sürgős eseteken kívül nem láthatnak el beteget további utasításig. A sürgős esetek ellátása érdekében a fogorvosi rendelők nyitva tarthatnak az előírt óvintézkedések betartása mellett.

- Bezár a Hunyadi Mátyás Sportegyesület, a Hunyadi Mátyás Kajak-kenu és Szabadidő Sportklub.

- Utasítottam az önkormányzati fenntartású Körös Művelődési ház és Könyvtár Intézményt rendezvényeik lemondására, ez vonatkozik a külső partnerek rendezvényeire is.

- Békésszentandrás Nagyközség közigazgatási területén – fenntartótól függetlenül – működő bölcsődei ellátást nyújtó intézményben, illetve óvodai nevelést biztosító intézményben rendkivüli szünetet rendeltem el 2020. március 17. napja 0:00 órától kezdődően határozatlan időtartamra.

- A Békésszentandrási Polgármesteri Hivatalban 2020. március 16. napjától korlátoztam a személyes ügyfélfogadást.

- A háziorvosi szolgálatnál a receptek felírása a rendelő előtt elhelyezett postaládán keresztül biztosított. Ezt követően a háziorvos az elkészült receptet a Gyógyszertárba történő eljuttatásáról gondoskodik, ott az állampolgár a délutáni órákban átveheti a felírt gyógyszereket.

- A hatósági házi karanténban lévő személyek száma Békésszentandráson jelenleg 2 fő.

A jelenlegi helyzet új körülményeket hoz minden korosztály, minden békésszentandrási számára. Új helyzetben kell, hogy helytálljunk, ezért mindenkitől azt kérem, hogy továbbra is türelmesen, egymást segítve éljük meg ezeket a napokat. Kérem a település lakosságát, hogy segítse munkánkat, mert közösen le tudjuk küzdeni a nehézségeket.

Minden nap kövessék nyomon a médiában megjelent híreket, valamint naprakész tájékoztatást kaphatnak a www.koronavirus.gov.hu honlapon, valamint az alábbi ingyenes információs vonalakon: '06/80/277-455,, 06/80/277-456

Békésszentandrás, 2020. március 17.

                                                                          Sinka Imre  polgármester

Tájékoztatás az ALFÖLDVÍZ ZRT. megváltozott ügyfélszolgálatáról

TÁJÉKOZTATÁS

A koronavírus-járvány egészséggyi veszélyeire való tekintettel az ALFÖLDVÍZ ZRT. ügyfélszolgálati fiókirodáiban a személyes ügyfélkiszolgálás átmenetileg szünetel.

 Részletek ITT!    

Tájékoztató

   

DAREH Tájékoztató

2020 évi hulladékgyűjtési naptár II. negyedév

Elektronikai hulladékgyűjtés!


Elektronikai hulladékgyűjtés!

2020. április 17-én (péntek) és 18-án (szombat) 8-15 óráig.

Helyszín: Településüzemeltetési Intézmény udvara (Hősök tere 1.)

Minden olyan berendezés átvételre kerül ami elektromos árammal működik (hűtő,televízió,mosógép stb.), továbbá a gáztűzhely és az akkumulátor is. Kizárólag ép, bontatlan hulladék átvételére kerül sor!

Kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy éljenek az ingyenes átvétel lehetőségével szabaduljanak meg feleslegessé vált elektronikai hulladékaiktól!

Hulladékudvarok nyitva tartása átmenetileg szünetel

Lomtalanítás Szünetel

   
Békésszentandrás külterületéhez is hozzátartoznak az út menti feszületek. A tanyai lakosság egész életét átszövő hagyomány tisztelete megmaradt a mai napig is. Egy-két nemzedékkel ezelőtt a kereszt előtt elhaladó ember, úgy adta meg a tiszteletet a közel kétezer év előtti eseménynek (Jézus keresztrefeszítésének), hogy kalapot emelt, vagy keresztet vetett.
 
Külterületi keresztek
 
 Kotlerakeresz
 
 
Községünk egyik legszebb paraszt-barokk emléke de egyben legszomorúbb esemény tanúja a kolera kereszt. A keresztről olvashatjuk, hogy 1831. augusztus 8-ától augusztus 26-áig községünkben kolera járvány pusztított. A plébánia történetbe pedig az alábbiakat jegyezték: "1831. évben augusztus 7-én kiütött a cholera és tartott szeptember 20-ig, mely alatt Sz.Andráson összesen 156 lélek elhalt. Szeptember 12-20-ig meghalt 44 és részint a rendes, részint a Hartsás-zugi temetőben temettettek el. Amely házból valaki meghalt az 20 napon el volt zárva, sőt az egész határ körül volt állva strázsákkal. Július 6-tól szeptember 20-ig 1600 strázsával. A lakosság Szarvasról elzáratván minden szerdán reggeltől 10 óráig helyben vásár tartatott...... Ez alkalomból a Hartsás zugban, hol 41 halott nyugszik, 100 ft-os kőkereszt állíttatott Csípai Elek, Szécsi Mihály és Szécsi János által. A cholera után október 16-án, örömünnep tartatott.....”
Mivel e kőkereszt, legalább 172 éve áll fenn a puha homokkövet az időjárás igen megviselte, ezáltal a rávésett emléksorok olvashatatlanná váltak. Most ez jó részt pótolva lett.
A kereszt talapzatáról, - kis eltéréssel a Historia Domustól az alábbi sorokat olvashatjuk:
 
"1831 dik estendő
augustus holnap 
8 kától 26 dikáig
cholerában kimulott
itten nyugvó
szeretett szülőknek
kedves véreiknek
az attyok fiaiknak
keresztény............
...................
Isten ditsőségére
emeltették Csipai Elek
Szécsi Mihály Szécsi Já
nos Fazekas Mihály "
 
Ez ősi sírkert a sűrű fáktól, bozótoktól teljesen elburjánzott, most egy ösvénnyel a feszületig járhatóvá lett téve. Mivel az emlékhely a múltban is látogatható volt; hisszük a jövőben is felkeresik, hogy hitük szerint, egy imát elmondjanak az itt nyugvókért.
A sírkert megközelíthető a Duzzasztóhoz vezető műúton, jobb oldalon a Harcsási üdülősorhoz kapcsolódóan.
 
 A 44-es főközlekedési út melletti kőkereszt
 
 
 
Ez a kereszt a Szarvasra vezető út jobb oldalán áll, több mint egy évszázada. Igen jó állapotban hirdeti a szentandrási hívek vallásosságát. A kereszt fehérmárványból készült, a korpusz aranyozott. Talapzata keményebb minőségű homokkő. Márványlapon az alábbi feliratot olvashatjuk: "Isten dicsőségére állítatták Fabó Vince, Szécsi Albert, Szécsi Péter, Kozák András 1894. "
 
 
 Fakereszt a szentmártoni úton (Tóth tanyánál)
 
Az 1920-as években állíttatta a Szító család. Pontos dátuma ismeretlen. Története, hogy a családfőt lovaskocsi ragadta el, több méteren át vonszolta és súlyosan megsérült. Felgyógyulására alig volt remény. A család fogadalmat tett, ha az édesapa felépül, ahol a vágtató lovak megálltak, hálából feszületet állítanak. Az édesapa felépült, Léderer Rudolf földbirtokost arra kérték adjon el egy darab földet melyen a keresztet felállíthatják. A tulajdonos 1 kh. földet akart adni díjmentesen, de a család csak annyit fogadott el, melyen a keresztet felállították. A nép sokáig Szító keresztnek ismerte. A felállítás óta többször felújították, ezért felirata nincs.
 
 
 Gulyás kereszt
 
Az 1930-as évek elején állíttatta Gulyás András, aki Kunszentmártonból települt át családjával, szerencsés áttelepülése alkalmából. A hajdani Léderer birtokból vásárolt földet, melyen tanyát épített és közelében a szentmártoni úton állítatta fel a feszületet. Az egyházközség 1980-ban felújította. Felirat nélküli.
 
 
Belterületi keresztek
 
 
Andráskereszt. Községünk egyik jelképévé lett a Polgármesteri Hivatal udvarán, a Holt Körös partján álló fakereszt. 2000. november 30-án került felavatásra Lóránt János Demeter Munkácsy-díjas festőművész alkotása.
         
 
 
 
Békésszentandrás legrégibb fakeresztje a Lóránt-féle iskola mellett. Még az előző temetőből helyezték át a mai helyére, a múlt század 50-es éveiben. Felirata van, de csak nyomokban látható, egészében olvashatatlan.
 
 
 
Temetői keresztek. A ravatalozó előtt álló kálvária, valamint a temető alsó végén lévő feszület régen fából készült, amit 1980-ban cseréltek öntött betonra. Felirat nélküli.
 
Szentesi út és a Bethlen utca kereszteződésénél lévő fakeresztet is 1980-ban cserélték öntött betonra. Felirata nincs, vasráccsal bekerített.
 
 
 
Kálvária kereszt a Hunyadi utcában. 1980-ban állították a régi fakereszt helyén. Talapzatáról az alábbiakat olvashatjuk: „Imádunk Téged és áldunk Téged, mert a Te szent kereszted és véred által váltottad meg a világol. Isten dicsőségére állítatta 1980 évben a Csépai és Bencsik család.”
 
 
Arómai katolikus templom előtti kőkereszt. A felirat szerint 132 évvel ezelőtt állítatták. "Aranymenyegzői hála-emlékül az Úr Jézus dicsőségére emeltette Szalai István és neje Csípai Anna és rokonuk Szalai András 1871. "
   

   

   

Hasznos Hírek  

   

 

   

   

   

Oldalainkat 62 vendég és 0 tag böngészi

   
© © 2009 - 5561 Békésszentandrás, Hősök tere 1. Telefon: (66) 218-344; Fax: (66) 218-344 /26-os mellék - Email: polghiv@bekesszentandras.hu