2017. november 12.–e a Szociális Munka Napja. Idén is méltón megünnepelhettük ezt a számunkra fontos ünnepet. Ilyenkor ráirányul a figyelem azokra a szakemberekre, akik az év minden napján segítik és gondozzák a segítségre szorulókat.
Bagi Erika szívhez szóló szavai és Sinka Imre Polgármester Úr beszéde tette színesebbé az ünnepet. Köszönjük… Nem lenne teljes az otthonban lakók élete, ha az ovisok nem jönnének előadást tartani még novemberben is.
„ Őszi dúdoló „- címmel vidám, táncos műsort láthattunk a süni csoporttól. Csengő gyerekhang töltötte be a társalgót. Apró lábak dobbanásától, pörgős szoknyák suhanásától volt hangos a terem. Hangos tapssal köszönték meg időseink a szép elő adást.
Időnként az egészséggel, egészséges életmóddal, megelőzéssel kapcsolatban is szervezünk előadásokat az otthonban.
Ebben a hónapban Bartus Beatrix a Mályvavirág Alapítvány nevében tartott előadást „túlélni a rákot” címmel. Alapítványuk a méhnyak rákos nők gyógyulását támogatja. Hasznos tanácsokkal, kiadványokkal, lelki segítségnyújtással állnak az érintettek rendelkezésére.
December 4-én a Hunyadi János Katolikus Általános Iskola első osztályos tanulói, megható műsorral készítették fel időseink szívét az ünnepi várakozásra. Együtt gyújtottuk meg az adventi koszorú első gyertyáját! Köszönjük a gyerekeknek és a tanító néninek a színvonalas előadást!
Szeretnénk hölgy olvasóinknak egy süteményrecepttel az Uraknak egy pálinka recepttel kedveskedni. Bátran készítsék el. Egészségükre!
Dusnoki paprikás kalács
Hozzávalók
A tésztához: 1 kg liszt-2 tojás-7 evőkanál cukor-2 kiskanál só- kb. 12dkg sütőmargarin-5 dkg élesztő-2 evőkanál étolaj- kb. 2,5 dl tej- kb. 2,5 dl víz
A töltelékhez: 1dl olaj-15 evőkanál finomliszt-5 evőkanál csemege pirospaprika-15 evőkanál kristálycukor
A nyújtáshoz: liszt
A lekenéshez: 1 tojás
A hozzávalókat összeállítjuk , kb. a duplájára kelesztjük. A töltelékhez az olajon megpirítjuk a lisztet. Ha kihűlt, pirospaprikával és cukorral összekeverjük. Feltekerjük, mint a bejglit. Tojással lekenjük.
Birspálinka
Hozzávalók: 1,2 kg birsalma- kb. 8 deci jóféle tönkölypálinka – 25 dkg kristálycukor
A megmosott birsalmát héjastól ledaráljuk, fóliával letakarva hideg helyen állni hagyjuk, majd átszűrjük. Ahány deci a gyümölcslé ugyanannyi pálinkát és cukrot teszünk hozzá. Palackba töltjük és hetente felrázzuk. Minél tovább áll annál finomabb.
Ez úton kívánunk mindenkinek Békés Boldog Karácsonyi Ünnepeket!
Egy kedves ellátottunktól kaptuk ezt a szép verset, érdemes elolvasni.
Nem vagy felesleges
Fejed felett hát elszálltak az évek,
S az ifjúság olyannak tekint,
Mint kit itt felejtett az idő.
Ne bánd, most élted legszebb kora jő…
Az idő, ama nagy aranymosó,
A hétköznapok homokjából
Mosta ki lelked aranyát…
S most szelíd, de sugárzó fényivel övezi
Még hátralevő éveid sorát.
Az aranyérc nehéz, s te ezért
Érezd hát az öregség súlyát.
Ne bánd, csak dalolj vígan, boldogan
Az úrnak érett gyümölcsre is szüksége van.
Tavasz, nyár, ősz nélkül mit sem ér,
De legszebb a tél: ruhája hófehér.
Virág kalász,gyümölcs kezdet csupán…
A szemlélődő pihenését az életfán
A tél halk hóesése hozza meg…
Ha öreg csontjaid oly gyakran fájnak,
Ez is csak ígérete egy újabb csodának.
Gyermekkorodban is fájt a növekedés,
Most belső, drágább lényed növekszik.
Lelked nemsokára szárnyát bontogatja,
S hogy merre szállj, az utat megmutatja.
Ne bánd, ha munkaerőd nincsen,
Csak szemlélődj a drága kincsen,
Mit az Úr adott az aranykorhoz néked.
Ne irigyeld, ki hasznos munkát végez,
Napjaidhoz büszke célt, ó ne keress!
Míg szeretni és imádkozni tudsz, nem vagy felesleges!