Pályázatok  


TIOP-3.4.2-08/1-2008-0117

DAOP-4.1.3/C-2f-2010-0001

   

   

Koronavírussal kapcsolatos Hírek

Személyes ügyfélfogadást 2020. március 16. napjától

TÁJÉKOZTATÁS

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Békésszentandrási Polgármesteri Hivatalban a koronavírus járvánnyal összefüggésben járványügyi megfontolások miatt, megelőző intézkedésként a személyes ügyfélfogadást 2020. március 16. napjától visszavonásig korlátozzuk.

                                                                                                                Részletek ITT!

 

A kormány kihirdette az újabb intézkedéseket

A KORMÁNY KIHIRDETTE AZ ÚJABB RENDKÍVÜLI ÉS A CSOPORTOSULÁSOKAT KORLÁTOZÓ INTÉZKEDÉSEKET

A koronavírus-járvány közösségben terjed a leggyorsabban. Ezért komoly, a csoportosulásokat korlátozó intézkedések lépnek életbe a vendéglátóhelyekre, üzletekre, tilos a rendezvények szervezése, a mozik és más kulturális intézmények látogatása. A kormány arra kéri az időseket, hogy ne hagyják el otthonaikat. Az új intézkedéseket Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben jelentette be.

MAGYAR KÖZLÖNY 2020/0045

A részleteket tartalmazó kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben és kedden már életbe is lép.

1)      Beutazási tilalom a külföldi állampolgároknak (tehát már nem csak az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező külföldieknek).

2)      A vendéglátóhelyek nyitvatartásának korlátozása. Kizárólag reggel 6 óra és délután 3 óra között lehetnek nyitva, ezen időszakon túl csak az ott foglalkoztatottak, valamint az ételt elvitelre rendelők tartózkodhatnak ezekben a helységekben.

3)      Az üzletek nyitvatartásának korlátozása. Kizárólag reggel 6 óra és délután 3 óra között lehetnek nyitva - az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a  gyógyszertár, a  gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az  üzemanyag-töltőállomás és a  dohánybolt kivételével.

4)      A kormány arra kéri a 70. életévüket betöltötteket, hogy ne hagyják el otthonukat, és ha ezt vállalják, az önkormányzat gondoskodik az ellátásukról.

5)      Létszámtól függetlenül tilos a zárt és szabadtéri rendezvények, valamint gyűlések szervezése. Ez alól csak a vallási közösségek szertartásai, a polgári házasságkötések és a temetések jelentenek kivételt.

6)      Sportrendezvény nézők nélkül, zárt kapuk mögött tartható meg.

7)      Tilos a látogatása pl. a színházaknak, táncos és zenei rendezvényeknek, moziknak, múzeumoknak, könyvtáraknak, közművelődési intézményeknek stb. Ott kizárólag az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak.

8)      Szabálysértést követ el, aki a fenti (vendéglátóhelyekre, üzletekre, rendezvényekre, kulturális eseményekre elrendelt) látogatási tilalmakat megszegi, amely akár félmillió forintos pénzbírsággal is sújtható.

9)      A korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi és szankcionálja.

10)   A kormányhivatalok által kiállított hivatalos okmányokat kizárólag postai úton kézbesítik, személyes átvételére nem lesz lehetőség.

11)   A járvány terjedésének modellezése, elemzése céljából az innovációért és technológiáért felelős miniszter bármely rendelkezésre álló adat megismerésére, kezelésére jogosult. A az  állami, önkormányzati szervek, valamint a vállalkozások és magánszemélyek pedig kötelesek megadni a kért adatokat.

12)    Az emberi erőforrások minisztere - a  járványügyi hatóság közreműködésével - felméri és nyilvántartásba veszi azoknak a közép- és felsőfokú egészségügyi szakképzésben, továbbá főiskolai vagy egyetemi szintű egészségügyi alapképzésben, felsőoktatásban szociális alapképzésben, valamint az  egészségügyi és szociális akkreditált iskolai rendszerű szakképzésben nappali tagozaton részt vevő hallgatóknak az adatait, akik bevonhatók az egészségügyi válsághelyzeti feladatok ellátásába.

Kérem a T. Lakosokat, Üzlettulajdonosokat a fentiek és Magyar Közlönyben megjelent 46/2020.(III.16.) számú Kormányrendeletben foglaltak szerint járjanak el.

Polgármester tájékoztatója a koronavírussal kapcsolatos helyzetről

T Á J É K O Z T A T Ó

Tisztelt Békésszentandrásiak!

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata állandó figyelemmel kíséri a koronavírussal kapcsolatos helyzetet és követi az Operatív Törzs ajánlásait. Ezek, és a saját szakértőinkkel való egyeztetések nyomán az alábbiakat kérem a lakosoktól:

Mindenekelőtt nyomatékosan kérem Önöket: mindenki, akinek munkája ezt lehetővé teszi maradjon otthonában, azt kizárólag élelmiszer és gyógyszer beszerzés céljából vagy hasonlóan indokolt esetben hagyja el, és ezt szigorúan tartassák be gyermekeikkel is! A járványügyi intézkedések csak annyira hatékonyak, amennyire azokat az egyén követi, jelen helyzetben a közösség sikeres védekezése múlik minden egyes polgáron!

Kérek minden !! 70 ÉV FELETTI !! békésszentandrási lakost, hogyha nem feltétlenül szükséges, akkor  NE MENJEN KI AZ UTCÁRA,‼ hanem maradjon otthonában.

Az idősek hívását a Polgármesteri Hivatal  8.00 és 16.00 óra között az alábbi telefonszámon várja: 06/66/218-344, 16.00 óra után a 06/20/498-4234 telefonszámon. Ezeken a telefonszámokon, vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen a nevük, a lakcímük és a telefonszámuk bediktálását követően kérhetnek segítséget a napi bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában, csekkek befizetésében, vagy más, az otthonuk elhagyását igénylő, halaszthatatlan feladat ellátásában.

Kérem, hogy minden békésszentandrási tudatosítsa magában: a járványügyi helyzetben mindannyian döntéshozók vagyunk, és felelősséggel tartozunk nem csak a saját, hanem a közösség egészségéért is! Bármilyen önkéntes segítséget, jó tanácsot szívesen fogadunk, de mindenkit arra kérünk, hogy fokozottan tartsa be a egészségügyi előírásokat:

 • tömegközlekedés, vásárlás után, szennyezett tárgyak érintése után rendszeres kézmosás, kézfertőtlenítés
 • kerüljük a szem, orr, száj, érintését, kézfogásokat, puszikat
 • zárt helyiségek gyakori szellőztetése, légfrissitők, fertőtlenítők használata
 • emberekkel zsúfolt helyek kerülése.

A lakosság feladata, hogy abban az esetben, ha úgy érzi, hogy Ő megbetegedett kötelessége értesíteni a háziorvosát és Ő köteles tájékoztatást adni. Ha az alábbi tüneteket tapasztalják Önmagukon, akkor mindenképpen szóljanak a háziorvosuknak (06/30/985-7257):

 • tartósan magas láz, hidegrázás
 • erős fejfájás
 • mellkasi fájdalom
 • intenzív gyengeség
 • gyakori kimerültség
 • nehézlégzés
 • néha tüsszentés
 • torokfájás
 • száraz köhögés.

Az alábbi intézkedéseket hoztam:

- A fogorvosok állami döntés alapján sürgős eseteken kívül nem láthatnak el beteget további utasításig. A sürgős esetek ellátása érdekében a fogorvosi rendelők nyitva tarthatnak az előírt óvintézkedések betartása mellett.

- Bezár a Hunyadi Mátyás Sportegyesület, a Hunyadi Mátyás Kajak-kenu és Szabadidő Sportklub.

- Utasítottam az önkormányzati fenntartású Körös Művelődési ház és Könyvtár Intézményt rendezvényeik lemondására, ez vonatkozik a külső partnerek rendezvényeire is.

- Békésszentandrás Nagyközség közigazgatási területén – fenntartótól függetlenül – működő bölcsődei ellátást nyújtó intézményben, illetve óvodai nevelést biztosító intézményben rendkivüli szünetet rendeltem el 2020. március 17. napja 0:00 órától kezdődően határozatlan időtartamra.

- A Békésszentandrási Polgármesteri Hivatalban 2020. március 16. napjától korlátoztam a személyes ügyfélfogadást.

- A háziorvosi szolgálatnál a receptek felírása a rendelő előtt elhelyezett postaládán keresztül biztosított. Ezt követően a háziorvos az elkészült receptet a Gyógyszertárba történő eljuttatásáról gondoskodik, ott az állampolgár a délutáni órákban átveheti a felírt gyógyszereket.

- A hatósági házi karanténban lévő személyek száma Békésszentandráson jelenleg 2 fő.

A jelenlegi helyzet új körülményeket hoz minden korosztály, minden békésszentandrási számára. Új helyzetben kell, hogy helytálljunk, ezért mindenkitől azt kérem, hogy továbbra is türelmesen, egymást segítve éljük meg ezeket a napokat. Kérem a település lakosságát, hogy segítse munkánkat, mert közösen le tudjuk küzdeni a nehézségeket.

Minden nap kövessék nyomon a médiában megjelent híreket, valamint naprakész tájékoztatást kaphatnak a www.koronavirus.gov.hu honlapon, valamint az alábbi ingyenes információs vonalakon: '06/80/277-455,, 06/80/277-456

Békésszentandrás, 2020. március 17.

                                                                          Sinka Imre  polgármester

Tájékoztatás az ALFÖLDVÍZ ZRT. megváltozott ügyfélszolgálatáról

TÁJÉKOZTATÁS

A koronavírus-járvány egészséggyi veszélyeire való tekintettel az ALFÖLDVÍZ ZRT. ügyfélszolgálati fiókirodáiban a személyes ügyfélkiszolgálás átmenetileg szünetel.

 Részletek ITT!    

Tájékoztató

   

DAREH Tájékoztató

2020 évi hulladékgyűjtési naptár II. negyedév

Elektronikai hulladékgyűjtés!


Elektronikai hulladékgyűjtés!

2020. április 17-én (péntek) és 18-án (szombat) 8-15 óráig.

Helyszín: Településüzemeltetési Intézmény udvara (Hősök tere 1.)

Minden olyan berendezés átvételre kerül ami elektromos árammal működik (hűtő,televízió,mosógép stb.), továbbá a gáztűzhely és az akkumulátor is. Kizárólag ép, bontatlan hulladék átvételére kerül sor!

Kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy éljenek az ingyenes átvétel lehetőségével szabaduljanak meg feleslegessé vált elektronikai hulladékaiktól!

Hulladékudvarok nyitva tartása átmenetileg szünetel

Lomtalanítás Szünetel

   

A második honfoglalással felérő, a XIX. században elvégzett ármentesítések a Körösök völgyében megteremtette a nép számára a biztonságos élet- és termelés feltételeit. A folyók szabályozása ugyanakkor szélsőségesebbé tette a vízjárást, nőttek az árvízcsúcsok, de meghosszabbodtak a vízhiányos időszakok is.
A Hármas-Körös akkori vízjárása a legingadozóbb volt a magyarországi folyók közül. Előfordultak olyan időszakok, amikor a vízhozam 1 m3 volt másodpercenként, de árvízcsúcsoknál nem volt ritka az 500 m3/másodperc sem. Összehasonlításként akkor a Dunánál a maximum 100m3/másodperc volt.
   1863 aszály sújtotta év volt, aminek következtében szinte kiszáradt a Körös medre. Néhol száraz lábbal lehetett átjutni az egyik partról a másikra.
   Szakemberek és a politikusok egyaránt felismerték azt, hogy a jobb vízviszonyokkal rendelkező Tiszából kell a vizet hajózásra is alkalmas csatornákon átvezetni öntözés, vízfelfrissítés céljából. 1900-ban született meg az első törvény ennek érdekében, s hogy ugyanakkor hajózhatóvá váljék a Körös, megkezdődött a vízlépcsők és duzzasztók kiépítése. A körösi duzzasztók helyét még 1902-ben jelölték ki, mégpedig Bökény, Békésszentandrás, Békés és Körösladány helységek térségében.
   Az elképzelések nyomán a 20-as évek végén és a 30-as évek elején formálódott mozgalommá, majd határozott programmá az Alföld öntözése, valamint a Körösök hajózhatóvá tétele.
   A Magyar Királyi Öntözésügyi Hivatal szakemberei 1934 januárjában kezdték el a szükséges munkák és vízi-építmények részletes tervének elkészítését. A terv lényege: a természetes lefolyás szabályozása duzzasztóművek építésével és a Tisza-Körös vízutánpótlás kiépítésével.
A kerettervet a Hármas-Körös hajózhatóvá tételére szükséges, továbbá a Körös folyó vízszintjének felduzzasztása következtében előálló öntözési lehetőségek érdekében létesítendő munkálatok egészítik ki.
Békésszentandrás községnél egy második duzzasztómű terve is elkészült, amely a folyó szintjét olyan magasságra emeli, mely lehetővé teszi nemcsak a hajózást, ha nem a már meglévő holt-medrek és vízvezető csatornák nyári vízellátását is. A munkálatok már 1936-ban elkészültek.
A vízlépcső tervezői és kivitelezői 
A terveket a Magyar Királyi Öntözésügyi Hivatal Sajó Elemér és Lampl Hugó mérnökök műszaki vezetése mellet Freytag Ferenc, a Hivatal tervező osztályának mérnöke készítette. Az építő munkálatokat Paunz Rezső, a Hivatal építési osztályának vezetője irányította.
Megépítésénél két célt tartottak szem előtt:
1. Az öntözés biztosítása a Körösök völgyében.
2. A hajózhatóság lehetővé tétele. A folyó szintjének magasságát 4,05 méterrel emelhetik meg a “0” vízszint felé. (77,15 m A.f.) A megépítést követő időkben a hajózás jelentősebb volt, hiszen Békésszentandrás és Öcsöd környéke kimaradt a vasútépítésből, így az itt termelt gabonát és cukorrépát csak hajón tudták eljuttatni legolcsóbban rendeltetési helyére.
 
A vízlépcső részei
 
A duzzasztómű:
Tekintettel az erősen plasztikus, agyagos altalajra, összefüggő, átlag 2 m vastag vasbeton alaplemezen nyugszik. Az alaplemezt a fenék szintjétől számított 12 m mélyen lenyúló vasszádfal zárja körül. A kétnyílású duzzasztómű három pillére vasbetonból épült. A duzzasztómű mindkét nyílása 22 m széles. A mederelzáró táblák kézzel és elektromos meghajtással mozgathatók. A rajtuk átbukó víz erejének megtörése végett közvetlenül a gát alatt csillapító medencét, ennek a vízfolyás irányába eső emelkedő oldalán pedig a Műegyetem vízépítési tanszékén kikísérletezett, meghatározott méretű, keresztirányú energiatörő gerendafogazást, ezután pedig sakktáblaszerű utófenék-burkolatot alkalmaztak.
 
Hajózsilip:
85 m hosszú, 12 m széles, 9 m mély és 1200 tonnás uszályok átzsilipelésére is alkalmas. A zsilipfők éppen úgy, mint a duzzasztómű, erősen plasztikus, agyagos altalaj fölött épültek. Ezért ezek is vasszádfallal körülzárt vasbeton lemez alapozással készültek. A zsilipfők oldalfalai is vasbetonból épültek. A kamrafalakat két egymásfölötti síkban hátrahorgonyzott és a fenéken vasbetongerendákkal dúcolt Larosen-rendszerű vasszádpallókból készítették, mert az altalaj plasztikus tulajdonsága miatt nagyobb ülepesedéssel kellett számolni.
Hallépcső:
A hajózsilip felöli mederpillér mellé épített kamra, mely lehetővé teszi a halak szabad mozgását a duzzasztón keresztül.
 
A vízlépcső építése
 

  A vízlépcső építése 1936. október 1-jén kezdődött. Befejezése normális építési viszonyokat feltételezve, kellő biztonsággal 1940 végére volt előirányozva. Az 1940. és 1941. évi tavaszi rendkívül magas árvizek és tartósan magas vízállások azonban annyira késleltették az építőmunkálatokat, hogy az építés csak 1942. őszére volt befejezhető. Az építmény 6 év folyamán, az építkezésre alkalmas 901 munkanap alatt készült el. A vízlépcső építéséhez 2.150 tonna vasat, 4.000 tonna cementet, 20.000 m3 (36.000 tonna) követ, 17.000 m3 (30.000 tonna) kavicsot, összesen 72.150 tonna építőanyagot használtak fel. 720.000 m3 földet termeltek ki, 14.400 m3 betont és vasbetont használtak fel. A szükséges építőanyag-ellátásról vízi úton, vasúton és közúton gondoskodtak.

   Mezőtúr - Szarvas vasútvonalon a Köröst áthidaló vasúti hídnál még ma is látható a vasúti töltés egy része, melyen vasúti vágány vezetett az építkezéshez. A földmunkák egy részét géppel végezték, de még jelentős volt a kézierő, a kubikosok foglalkoztatása.
   A duzzasztómű munkálatai az oldalcsatorna földmunkáival kezdődtek (ide terelték el az eredeti mederből a folyót), majd az oldalcsatorna elzáró földgerendájának áttörésével folytatódott. A régi folyómederben a munkatér körülzárása és leszivattyúzása után az alapföld kiemelése történt meg (1938. február 25.). A munkatér földmunkálatainak elvégzése után az alapgödröt és az alaplemezt körülzáró vasszádfal leverése következett (1938. június 2.). Ezt követően a kiegyenlítő betonréteg készítése és az alaplemez vasbetéteinek a szerelése folyt. A két parti pillér bebetonozása után a középső pillér következett, melyhez hatalmas, erődszerű állványrendszerre volt szükség. Az utófenék kimosás elleni biztosítása érdekében 60x60 cm méretű betontömböket és ezt követően 1 m átmérőjű kőhengereket raktak le, melyeket a helyszínen készítettek el. A pillérek betonozása a gépház padozatmagasságáig készült el. A gépeket hajódaruval emelték fel a pillérek tetejére. A gépek felszerelése után, 1939-ben épültek meg a pillérek tetején a szerkezetet védő kezelőépületek (1938. december 16.). Az elkészült duzzasztómű elzárótáblái ekkor teljesen fel voltak húzva, téli állásban voltak. Az 1940 márciusi árvíz és jégvonulás a békésszentandrási duzzasztómű felhúzott zsilipeinek az aljáig ért. Horthy Miklós kormányzó 1941. február 20-án tekintette meg először a vízlépcső munkálatait. 
 
A vízlépcső megnyitása
   A duzzasztóművet és hajózsilipet Vitéz Nagybányai Horthy Miklós Magyarország akkori kormányzója 1942. október 15-én helyezte üzembe. A kormányzó Kállai Miklós miniszterelnök és más kormánytagok kíséretében a Csongrádtól Békésszentandrásig terjedő utat a Megyer nevű motoros hajón tették meg. A hajó délután 3 óra 30 perckor futott be a békésszentandrási hajózsilipbe. A hajó kikötése után a kormányzó a középső mederpilléren elhelyezett gépházban gombnyomásra leeresztette a felső elzárótáblát. Ezzel a jelképes mozdulattal megszületett az Alföld mesterséges vízesése, és 5 m magasból zuhogott alá a víz a Hármas-Körös felső, magasabban lévő szakaszából az alacsonyabban fekvő alsó szakasz medrébe. Az országos hírű eseményről a korabeli újságok is tájékoztattak.
  Részlet a Magyar Közélet című folyóiratból: “Békésszentandráson elkészült az új vízlépcső hatalmas zsiliprendszere. Ezzel a Körös újabb 110 kilométeres hosszúságban hajózhatóvá vált és ebből a folyó völgyében 20.000 katasztrális holdat lehet egyidejűleg öntözni. A nagy gazdasági jelentőségű duzzasztóművet és zsilipet hősihalált halt Kormányzóhelyettesünkről, vitéz Horthy Istvánról nevezték el. A zsilip vasszerkezete ugyanis a MÁV gépgyárban vitéz Horthy István irányításával készült. A duzzasztómű ünnepélyes felavatásán megjelent Horthy Miklós, Magyarország Kormányzója is, a miniszterelnök és a kormány több tagjának kíséretében.”
“Ötven éve koptatja a Körös vize”
   1992. október 15-én volt pontosan 50 éve, hogy felavatták a korabeli Magyarország legnagyobb duzzasztóművét. A jubileum tiszteletére 1992. szeptember 30-án emlékülést tartott Békésszentandráson a MTA Vízgazdálkodástudományi Bizottsága, Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata, a Magyar Hidrológiai Társaság Békés Megyei Szervezete, a Magyar Vízügyi Múzeum és Szaklevéltár és a Tessedik Sámuel Oktatási Kutatási Központ. Az emlékülés fővédnöke, Siklós Csaba, közlekedési-, hírközlési és vízügyi miniszter az előadássorozat befejeztével duzzasztómű falán leplezte le Lampl Hugó emléktábláját. 
   A vízhasznosítók munkája nyomán, a duzzasztómű megépülése után a Körösök völgyének lakossága harmadszor foglalhatta el e helyen lévő földjeit. Üzembe helyezése óta napjainkig lehetővé vált a területek öntözővízzel való ellátása, a körösi sporthorgászat és üdülés, az öntözési-, halászati kutatás és oktatás folytatása és továbbfejlesztése. 
   Mindemellett a békésszentandrási duzzasztómű mellett élők minden télen, illetve áradásos időszakban érezhetik a Körösök szeszélyes vízjárását. Évente akár többször is előfordulhat, hogy a víz kilép a medréből, s nem egyszer emiatt már komoly árvízvédelmi készültséget kellett indítványozni, mivel az áradó víztömeg a teljes árterületet elöntötte. Komoly nehézségeket okoz a folyó a mezőtúri lakosságnak is, amit - a duzzasztónál - szinte csak pár száz méter választ el Békésszentandrástól. 
 
Turna Lajos
 
A duzzasztómű nem csupán vízügyi építmény, hanem turisztikai látványosság is. (Békésszentandrásról aszfaltozott műút vezet a duzzasztóig, Szarvasról a gáton érhető el.) Átlagos vízállásnál a két zsilip fölött, 2 méter szélességben hömpölyög át a halványzöld víztömeg, hogy néhány méteres zuhanás után nagy robajjal zuhogjon az alsó mederbe. Festői látvány a tajtékos, kavargó víztömeg, amely egy-kétszáz méter után ismét csendes folyóvízzé változik. A hídról feledhetetlen élményt nyújt a lezúduló víz, a fölsiketítő robaj, a felszálló vízpermet illata, a tovakanyargó Körös, az erdős hullámtér és a gát látványa.
 
Előzetes engedély kérhető a KÖVIZIG gyulai központjától. Tel.: 66/463-563, vagy a KÖVIZIG szarvasi Szakaszmérnökségén. Tel.: 66/311-733
   

   

   

Hasznos Hírek  

   

 

   

   

   

Oldalainkat 39 vendég és 0 tag böngészi

   
© © 2009 - 5561 Békésszentandrás, Hősök tere 1. Telefon: (66) 218-344; Fax: (66) 218-344 /26-os mellék - Email: polghiv@bekesszentandras.hu