Pályázatok  


TIOP-3.4.2-08/1-2008-0117

DAOP-4.1.3/C-2f-2010-0001

   

   

Koronavírussal kapcsolatos Hírek

Személyes ügyfélfogadást 2020. március 16. napjától

TÁJÉKOZTATÁS

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Békésszentandrási Polgármesteri Hivatalban a koronavírus járvánnyal összefüggésben járványügyi megfontolások miatt, megelőző intézkedésként a személyes ügyfélfogadást 2020. március 16. napjától visszavonásig korlátozzuk.

                                                                                                                Részletek ITT!

 

A kormány kihirdette az újabb intézkedéseket

A KORMÁNY KIHIRDETTE AZ ÚJABB RENDKÍVÜLI ÉS A CSOPORTOSULÁSOKAT KORLÁTOZÓ INTÉZKEDÉSEKET

A koronavírus-járvány közösségben terjed a leggyorsabban. Ezért komoly, a csoportosulásokat korlátozó intézkedések lépnek életbe a vendéglátóhelyekre, üzletekre, tilos a rendezvények szervezése, a mozik és más kulturális intézmények látogatása. A kormány arra kéri az időseket, hogy ne hagyják el otthonaikat. Az új intézkedéseket Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben jelentette be.

MAGYAR KÖZLÖNY 2020/0045

A részleteket tartalmazó kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben és kedden már életbe is lép.

1)      Beutazási tilalom a külföldi állampolgároknak (tehát már nem csak az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező külföldieknek).

2)      A vendéglátóhelyek nyitvatartásának korlátozása. Kizárólag reggel 6 óra és délután 3 óra között lehetnek nyitva, ezen időszakon túl csak az ott foglalkoztatottak, valamint az ételt elvitelre rendelők tartózkodhatnak ezekben a helységekben.

3)      Az üzletek nyitvatartásának korlátozása. Kizárólag reggel 6 óra és délután 3 óra között lehetnek nyitva - az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a  gyógyszertár, a  gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az  üzemanyag-töltőállomás és a  dohánybolt kivételével.

4)      A kormány arra kéri a 70. életévüket betöltötteket, hogy ne hagyják el otthonukat, és ha ezt vállalják, az önkormányzat gondoskodik az ellátásukról.

5)      Létszámtól függetlenül tilos a zárt és szabadtéri rendezvények, valamint gyűlések szervezése. Ez alól csak a vallási közösségek szertartásai, a polgári házasságkötések és a temetések jelentenek kivételt.

6)      Sportrendezvény nézők nélkül, zárt kapuk mögött tartható meg.

7)      Tilos a látogatása pl. a színházaknak, táncos és zenei rendezvényeknek, moziknak, múzeumoknak, könyvtáraknak, közművelődési intézményeknek stb. Ott kizárólag az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak.

8)      Szabálysértést követ el, aki a fenti (vendéglátóhelyekre, üzletekre, rendezvényekre, kulturális eseményekre elrendelt) látogatási tilalmakat megszegi, amely akár félmillió forintos pénzbírsággal is sújtható.

9)      A korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi és szankcionálja.

10)   A kormányhivatalok által kiállított hivatalos okmányokat kizárólag postai úton kézbesítik, személyes átvételére nem lesz lehetőség.

11)   A járvány terjedésének modellezése, elemzése céljából az innovációért és technológiáért felelős miniszter bármely rendelkezésre álló adat megismerésére, kezelésére jogosult. A az  állami, önkormányzati szervek, valamint a vállalkozások és magánszemélyek pedig kötelesek megadni a kért adatokat.

12)    Az emberi erőforrások minisztere - a  járványügyi hatóság közreműködésével - felméri és nyilvántartásba veszi azoknak a közép- és felsőfokú egészségügyi szakképzésben, továbbá főiskolai vagy egyetemi szintű egészségügyi alapképzésben, felsőoktatásban szociális alapképzésben, valamint az  egészségügyi és szociális akkreditált iskolai rendszerű szakképzésben nappali tagozaton részt vevő hallgatóknak az adatait, akik bevonhatók az egészségügyi válsághelyzeti feladatok ellátásába.

Kérem a T. Lakosokat, Üzlettulajdonosokat a fentiek és Magyar Közlönyben megjelent 46/2020.(III.16.) számú Kormányrendeletben foglaltak szerint járjanak el.

Polgármester tájékoztatója a koronavírussal kapcsolatos helyzetről

T Á J É K O Z T A T Ó

Tisztelt Békésszentandrásiak!

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata állandó figyelemmel kíséri a koronavírussal kapcsolatos helyzetet és követi az Operatív Törzs ajánlásait. Ezek, és a saját szakértőinkkel való egyeztetések nyomán az alábbiakat kérem a lakosoktól:

Mindenekelőtt nyomatékosan kérem Önöket: mindenki, akinek munkája ezt lehetővé teszi maradjon otthonában, azt kizárólag élelmiszer és gyógyszer beszerzés céljából vagy hasonlóan indokolt esetben hagyja el, és ezt szigorúan tartassák be gyermekeikkel is! A járványügyi intézkedések csak annyira hatékonyak, amennyire azokat az egyén követi, jelen helyzetben a közösség sikeres védekezése múlik minden egyes polgáron!

Kérek minden !! 70 ÉV FELETTI !! békésszentandrási lakost, hogyha nem feltétlenül szükséges, akkor  NE MENJEN KI AZ UTCÁRA,‼ hanem maradjon otthonában.

Az idősek hívását a Polgármesteri Hivatal  8.00 és 16.00 óra között az alábbi telefonszámon várja: 06/66/218-344, 16.00 óra után a 06/20/498-4234 telefonszámon. Ezeken a telefonszámokon, vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen a nevük, a lakcímük és a telefonszámuk bediktálását követően kérhetnek segítséget a napi bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában, csekkek befizetésében, vagy más, az otthonuk elhagyását igénylő, halaszthatatlan feladat ellátásában.

Kérem, hogy minden békésszentandrási tudatosítsa magában: a járványügyi helyzetben mindannyian döntéshozók vagyunk, és felelősséggel tartozunk nem csak a saját, hanem a közösség egészségéért is! Bármilyen önkéntes segítséget, jó tanácsot szívesen fogadunk, de mindenkit arra kérünk, hogy fokozottan tartsa be a egészségügyi előírásokat:

 • tömegközlekedés, vásárlás után, szennyezett tárgyak érintése után rendszeres kézmosás, kézfertőtlenítés
 • kerüljük a szem, orr, száj, érintését, kézfogásokat, puszikat
 • zárt helyiségek gyakori szellőztetése, légfrissitők, fertőtlenítők használata
 • emberekkel zsúfolt helyek kerülése.

A lakosság feladata, hogy abban az esetben, ha úgy érzi, hogy Ő megbetegedett kötelessége értesíteni a háziorvosát és Ő köteles tájékoztatást adni. Ha az alábbi tüneteket tapasztalják Önmagukon, akkor mindenképpen szóljanak a háziorvosuknak (06/30/985-7257):

 • tartósan magas láz, hidegrázás
 • erős fejfájás
 • mellkasi fájdalom
 • intenzív gyengeség
 • gyakori kimerültség
 • nehézlégzés
 • néha tüsszentés
 • torokfájás
 • száraz köhögés.

Az alábbi intézkedéseket hoztam:

- A fogorvosok állami döntés alapján sürgős eseteken kívül nem láthatnak el beteget további utasításig. A sürgős esetek ellátása érdekében a fogorvosi rendelők nyitva tarthatnak az előírt óvintézkedések betartása mellett.

- Bezár a Hunyadi Mátyás Sportegyesület, a Hunyadi Mátyás Kajak-kenu és Szabadidő Sportklub.

- Utasítottam az önkormányzati fenntartású Körös Művelődési ház és Könyvtár Intézményt rendezvényeik lemondására, ez vonatkozik a külső partnerek rendezvényeire is.

- Békésszentandrás Nagyközség közigazgatási területén – fenntartótól függetlenül – működő bölcsődei ellátást nyújtó intézményben, illetve óvodai nevelést biztosító intézményben rendkivüli szünetet rendeltem el 2020. március 17. napja 0:00 órától kezdődően határozatlan időtartamra.

- A Békésszentandrási Polgármesteri Hivatalban 2020. március 16. napjától korlátoztam a személyes ügyfélfogadást.

- A háziorvosi szolgálatnál a receptek felírása a rendelő előtt elhelyezett postaládán keresztül biztosított. Ezt követően a háziorvos az elkészült receptet a Gyógyszertárba történő eljuttatásáról gondoskodik, ott az állampolgár a délutáni órákban átveheti a felírt gyógyszereket.

- A hatósági házi karanténban lévő személyek száma Békésszentandráson jelenleg 2 fő.

A jelenlegi helyzet új körülményeket hoz minden korosztály, minden békésszentandrási számára. Új helyzetben kell, hogy helytálljunk, ezért mindenkitől azt kérem, hogy továbbra is türelmesen, egymást segítve éljük meg ezeket a napokat. Kérem a település lakosságát, hogy segítse munkánkat, mert közösen le tudjuk küzdeni a nehézségeket.

Minden nap kövessék nyomon a médiában megjelent híreket, valamint naprakész tájékoztatást kaphatnak a www.koronavirus.gov.hu honlapon, valamint az alábbi ingyenes információs vonalakon: '06/80/277-455,, 06/80/277-456

Békésszentandrás, 2020. március 17.

                                                                          Sinka Imre  polgármester

Tájékoztatás az ALFÖLDVÍZ ZRT. megváltozott ügyfélszolgálatáról

TÁJÉKOZTATÁS

A koronavírus-járvány egészséggyi veszélyeire való tekintettel az ALFÖLDVÍZ ZRT. ügyfélszolgálati fiókirodáiban a személyes ügyfélkiszolgálás átmenetileg szünetel.

 Részletek ITT!    

Tájékoztató

   

DAREH Tájékoztató

2020 évi hulladékgyűjtési naptár II. negyedév

Elektronikai hulladékgyűjtés!


Elektronikai hulladékgyűjtés!

2020. április 17-én (péntek) és 18-án (szombat) 8-15 óráig.

Helyszín: Településüzemeltetési Intézmény udvara (Hősök tere 1.)

Minden olyan berendezés átvételre kerül ami elektromos árammal működik (hűtő,televízió,mosógép stb.), továbbá a gáztűzhely és az akkumulátor is. Kizárólag ép, bontatlan hulladék átvételére kerül sor!

Kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy éljenek az ingyenes átvétel lehetőségével szabaduljanak meg feleslegessé vált elektronikai hulladékaiktól!

Hulladékudvarok nyitva tartása átmenetileg szünetel

Lomtalanítás Szünetel

   
Az 1848-as Centenárium emléktáblája
 
1948. március 15-én a községháza homlokzatán került felavatásra. Közel 50 év után a fehér márványtáblát a hősök szobrára helyezték át. Felirata: „Centenárium emlékére 1848-1948 Békésszentandrás község lakossága.” A két évszám között a Kossuth címer látható.
 
 
 Második világháborús emléktábla
 
A világháború áldozatainak 1991-ben állítottak az első világháborús emlékmű talapzatának alsó részére emléket. A 6 db bronztábla fölött az alábbi felirat van: „A második világháború áldozatainak emlékére 1991." Az emléktáblákon 165 hősi halált halt vagy eltűnt nevét olvashatjuk.
 
 
Millecentenárium emléktáblája
 
1996. évben a községháza falára helyezve. A fehér márványtáblán arany betűkkel az alábbi feliratot látjuk: "A millecentenárium emlékére Békésszentandrás nagyközség önkormányzata 1996. " Az emléktáblán látjuk még Magyarország címerét.
 
 
 
 
 Millenniumi emléktábla
 
2000-ben került a községháza falára az előbbi tábla mellé. A szürke márványtáblán az országjogart és arany betűkkel az alábbi feliratot látjuk: "Magyar millennium 2000" "Emlékül Békésszentandrás polgárai"
 
 
 Lampl Hugó emléktáblája
 
Duzzasztóművünk 1992. szeptember 30-án ünnepelte üzembe helyezésének 50. évfordulóját. Ebből az alkalomból nagy ünnepség volt Békésszentandráson.
   Ezen az ünnepségen került sor Lampl Hugó vízépítő mérnök emléktáblájának felavatására, a duzzasztómű első pillérének szentandrási oldalán. A nagyméretű fehér márványtábla jobb szélén látjuk bronzból öntött domborképét. Felirata: "A Tiszavölgy szabályzása tette lehetővé e térségben a második honfoglalást. Hirdesse e tábla: Lampl Hugó emlékét, aki az Alföld öntözéses fejlesztését irányította 1931-1948 között."
 
 
 
 Emléktábla az általános iskola kollégiumának bejáratánál
 
  A régi Szentgyörgyi-Horváth kúria már több évtizede iskolai kollégiumként használatos. Valószínűleg 1970-ben nevezték el az 1735. évi parasztfelkelés vezetőjéről. A vörösmárvány táblán az alábbiakat olvassuk: "Vértessy Mihály az 1735. évi felkelés vezére. Jaj régi szép magyar nép! Az ellenség téged miként szaggat és tép. 1970. november 7."
 
 
 Volt békésszentandrási tanár emléktáblája
 
Az iskola előcsarnokában találjuk meg, mindenki által tisztelt, volt békésszentandrási tanár emléktábláját. A tisztelet jelét mutatja, hogy hajdani tanítványai javaslatára Lénárt János képviselő 1991. évben márványtáblát helyeztetett el, az alábbi felirattal: "Iskolánk nevelője volt Paraszt Lajos 1915-1981. 1991."
 
 
 Bagi István emléktáblája
 
Polgármesteri Hivatalunk falán található ez az emléktábla is, melyet a Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata  helyezett el 2005-ben. Az alábbi felirat olvasható rajta: "A II. VILÁGHÁBORÚ BEFEJEZÉSÉNEK 60. ÉVFORDULÓJÁN  TISZTELGÜNK BAGI ISTVÁN BÉKÉSSZENTANDRÁS FŐJEGYZŐJE (1938-1949) EMLÉKE ELŐTT, AKI A KÖZSÉGHÁZA IRATAIT, ANYAKÖNYVEIT A HÁBORÚ PUSZTÍTÁSA ELŐL MEGMENTETTE.  BÉKÉSSZENTANDRÁS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2005 "
 
 
 
 
 Biztonságos település emléktábla
 
Polgármesteri Hivatalunk falán található ez az emléktábla is, melyet a belügyminiszter adományozott községünknek 2002-ben. Az alábbi felirat olvasható rajta: "Békésszentandrás nagyközségnek a közbiztonság javításában a 2002. évben elérte eredményeinek elismeréseként a belügyminiszter a Biztonságos település címet adományozta."
 
 
 
 Dr. Kiss József emléktáblája
 
Dr Kiss József helyi születésű orvos volt, aki községünkben is praktizált, emlékére állította ezt a márványtáblát a helytörténeti egyesület. A központi orvosi rendelő falára helyezett tábla felirata: "Községünk szülöttje és 21 évig orvosa Dr. Kiss József 1906-1975 tüdőszakorvos és szülészorvos. Emlékére állította Békéssy János Helytörténeti és hagyományőrző egyesület. 2001"
 
 
 Dr. Szerényi M. Iván orvos emléktáblája
 
Szerényi M. Iván márványtáblája szintén a központi orvosi rendelő falán található meg, melyet 2000-ben helyezett el a Millenniumi Emlékbizottság és a Vadásztársaság. Vésett felirata a következő: "Községünkben élt és gyógyított 21 évig Dr. Szerényi M. Iván 1894-1972 a tüdőbetegek áldozatkész orvosa, a Vadásztársaság alapítója. Emlékére állította a Millenniumi Emlékbizottság és a Vadásztársaság. 2000"
 
 
 További emléktáblák
 
A központi általános iskola főbejáratánál az iskola névadójának emléktáblájával találkozunk.
1990. június 2-án volt a névadó ünnepség. Mivel Békésszentandrás az 1400-as években a Hunyadi család birtoka volt, ezért az iskola Hunyadi János nevét vette fel. Ezen eseményt emléktábla jelzi. "Valódi nemességet az ember szívében, nem egyebütt keresem, Hunyadi János. Az iskola névadása alkalmából 1990. VI. 2."
 
A római katolikus templom kertjében álló szoborfülke.
  külső falán lévő emléktábláról az alábbi sorokat olvashatjuk: "Isten dicsőségére a diktatúra évei alatt üldözést szenvedett mártírok emlékére, Mrena Ferenc és Aszódi Anna hagyatékából. Boldogok akik háborúságot szenvednek az igazságért, mert övék a mennyeknek országa.”
 
A római katolikus templomban.
  belső falán lévő emléktáblákkal az egyik szentandrási földbirtokosnak, valamint négy kiskorú leánygyermekének állítottak emléket. A Cseh család az 1700-as évek végén az erdélyi Szentkatolnáról került Szentandrásra, ill. Csabacsüd pusztára. Mivel az anyakönyvekben az elhalálozás ténye nem található meg, föltehetően Csabacsüdön hunytak el, de templomunk köré temették el őket. Az 1868-i templombővítéskor kerültek a gránittáblák a mostani helyre. 
Felirataik: 
"Emlék. Melyet tekintetes Szentkatolnai Cseh Ferencnek a gyöngéden szerető apának, ki a közjónak szentelt munkás életét l857-ik december 4-én 72 éves korában végelgyengülés következtében fejezte be. Emelt a gyermeki hála és halhatatlan tisztelet.”
„Úgy szintén négy testvérének Szentkatolnai Cseh Apollóniának, ki hathetes korában Visszaszállt Teremtőjéhez 1825-ik február 11-én."
"Szentkatolnai Cseh Máriának, Hat havi sorvadó betegség után megszűnt élni 13 éves korában 1831-ik augusztus 13-án."
„Szentkatolnai Cseh Judithának, aki ideglázas szenvedésének 9-ik napján az Úrban elnyugodott 1854-ik április 13-án."
„Szentkatolnai Cseh Krisztinának, ki is ideglázas szenvedésének 20-ik napján jobblétre szenderült 1855-ik április 1-én. Emelt a kiolthatatlan könnyező testvéri szeretet."
 
Karácsonyi Kristóf csabacsüdi bérlő vörösmárvány síremlékei.
Az 1868-i templombővítéskor találták meg és az északi, külső végére befalazták. Az egykori halotti anyakönyv tanúskodik, hogy 1791-ben halálozott el. A latin szövegű felirat jól olvasható: "PERlLLUSTRlS DOMINUS MINUS CHRISTOPHORUS KARÁCSONY EX SOMOSUJVÁR IN TRANSlLVÁNlA ORI UND US AETATIS SUAE 57 DIE 23 MAII PIE OBIT ET HIC REQVIESIT." A felirat rövid magyar fordítása: Karácsonyi Kristóf kiváltságos úr erdélyi Somosújvárról származik. Elhalálozott 1791. május 23-án 57 éves korában. Itt nyugszik.
 
Ugyanitt van Dezséri Báró Rudnyánszky Mihály szentandrási birtokos Mihály és Theresia nevű gyermekeinek emléktáblája, akik 1828-ban haltak el. A felirat magyar nyelvű, de csak hiányosan olvasható.
   

   

   

Hasznos Hírek  

   

 

   

   

   

Oldalainkat 70 vendég és 0 tag böngészi

   
© © 2009 - 5561 Békésszentandrás, Hősök tere 1. Telefon: (66) 218-344; Fax: (66) 218-344 /26-os mellék - Email: polghiv@bekesszentandras.hu