Békésszentandrásról a Székelykaputól indul a Körös-völgyi kerékpártút, amelyen kisebb megszakítással egészen Kondorosig biztonságosan, a főút forgalmától védve juthatnak el a túrázók. Élményteli kerékpártúrát tehetnek a Hármas-Körös védtöltésén, amely mentén végig természetvédelmi terület húzódik.
 
 
 
 
Kerékpártúrák
 
1. Öcsöd felé menve a helységnévtábla előtt jobbra kanyarodva a Körös gátján haladhatunk a duzzasztó megtekintésére. Az út jobboldalán szépen kialakított ligetet és horgásztavat láthatunk. Ha éles szemmel figyeljük a tájat észrevehetjük a Kolera-keresztet is, melyet a járvány áldozatainak emlékére emeltek. A szivattyútelep szép épülete mellett eltekerve a lombok közül itt-ott kivillan a duzzasztómű építménye, melyet 1942. október 15-én helyeztek működésbe s melynek avatásán Horthy Miklós kormányzó is jelen volt. A duzzasztó falán megtekinthetjük Lampl Hugó emléktábláját.
 
 
a, Tovább menve az immár aszfalt nélküli gáton eljuthatunk a szarvasi kompig. A gát "végén" jobbra kanyarodva az Arborétum felé hajtunk, ahol megállhatunk pihenésként sétálni egyet a gyűjteményeskertben, vagy sétahajózni a Holt-Körösön. Ismét nyeregbe szállva a 44-es főutat elérve átkelünk és egyenesen menve a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságához érünk, ahol megtekinthetjük az Anna-kastélyt és az Anna-ligetet. Innen visszajőve majd egészen a 44-esig kerekezünk és balra rákanyarodunk a főúttal párhuzamosan futó kerékpárútra, mely visszavisz bennünket Szentandrásra.
b, Ha a kompon átkelünk Mezőtúrra jutunk. 
c, Ha a szivattyútelep előtt balra kanyarodunk a gáton elbiciklizhetünk Öcsödre.
 
2. Ha a Szentesi úton elindulunk a határba Közép-Európa legnagyobb kunhalmához: a Gödény-halomhoz érünk. E halom valamikor útjelző, vám-, őr-, temetkezési- és kultikus hely volt. Érdemes elmerengeni a távoli múlt eme monumentális alkotásán.
 
 
 
 
3. A már említett kerékpárúton könnyen eljutunk Szarvasra, ahol számos kulturális és szórakozási lehetőséget találunk. A Körös mindkét településén csodás vízparttal és stranddal rendelkezik - hűsítő élmény egy kerékpártúra után megmerítkezni a vízben. Szarvason kajak-és csónakkölcsönzés teszi lehetővé a Körös-völgy alaposabb megismerését. 
 
Szeretettel ajánlom figyelmükbe a fenti túralehetőségeket, bár mindez nem ad teljes képet vidékünkről, bízom benne hogy saját felfedezésekkel fogják gazdagítani önmagukat ezeken túl.
 
Jó időt és kellemes kerekezést kívánok.
 
Lénárt Etelka
   
© © 2009 - 5561 Békésszentandrás, Hősök tere 1. Telefon: (66) 218-344; Fax: (66) 218-344 /26-os mellék - Email: polghiv@bekesszentandras.hu